Dalmatinci objavili osmrtnicu omiljenom indijanskom poglavici: "Otišao je u svit duša"

Dalmatinci objavili osmrtnicu omiljenom indijanskom poglavici: "Otišao je u svit duša"

Foto: Index

OD indijanskog poglavice Davida Bald Eaglea (Ćelavog orla), posebno poznatog po ulozi u filmu Ples s vukovima, koji je 1990. dobio Oscara, oprostili su se i Dalmatinci.

Bald Eagle preminuo je krajem prošlog tjedna u svom domu u indijanskom rezervatu Cheyenne River, u 97. godini. Od njega su se oprostili prijatelji plemena Lakota iz Trogira.

"Otišao je na svoje putovanje u svit duša, naš dragi poglavica Dave Bald Eagle", stoji u osmrtnici objavljenoj u jednim dnevnim novinama.

Bald Eagle rođen je 1919. u šatoru rezervata Sioux Indijanaca Cheyenne River, a tijekom 2. svjetskog rata borio se u redovima američkih postrojbi u Europi te sudjelovao u iskrcavanju u Anziju, u Italiji, kada je osvojio i srebrnu zvijezdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ozbiljnog ranjavanja koje je doživio kao padobranac prilikom invazije u Normandiji, Ćelavi Orao posvetio se karijeri bubnjara u skupini Cliff Keyes Big Band.

Uključio se i u ples osvajajući plesne dvorane, a taj dio karijere nesretno je završio tragičnom smrću njegove plesne partnerice i supruge, Penny Rathburn, koja je poginula u automobilskoj nesreći, nakon čega je Bald Eagle počeo graditi karijeru u Hollywoodu. Tamo je započeo kao majstor obuke filmskim zvijezdama poput Johna Waynea, kojeg je učio jahati i pucati iz pištolja, a bio je i dubler Errolu Flynnu. Kasnih 50-ih pridružio se rodeo timu te je u Belgiji upoznao svoju drugu suprugu, Josee.

Nastavio je raditi kao glumac i desetljećima bio zaštitno lice turističkih promidžbi Južne Dakote.

Izvan svijeta showbusinessa, Bald Eagle je zbog svoje posvećenosti pravima Lakota Indijanaca bio izabran za prvog Poglavicu ujedinjenih domorodačkih nacija 2001. godine, obraćajući se pripadnicima domorodačkih naroda diljem svijeta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara