Dalmatinska agencija više neće raditi s kruzerima: "Moramo štititi naše ljepote"

Dalmatinska agencija više neće raditi s kruzerima: "Moramo štititi naše ljepote"
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U POSLJEDNJE vrijeme sve se više govori o utjecaju masovnog turizma na okoliš i lokalne sredine, a jedna hrvatska turistička agencija sad je odlučila staviti brigu za okoliš i živote lokalnog stanovništva ispred profita te objavila da više neće poslovati s kruzerima.

Riječ je o agenciji Secret Dalmatia, a osnivač Alan Mandić razloge je objasnio za portal Total Croatia News. "Posljednjih godina svjedoci smo sve većeg broja posljedica kruzerskog turizma u Hrvatskoj. Možda nekoliko pozitivnih, ali mnogo negativnih. Gradovi svjetske baštine, poput Dubrovnika, raspadaju se pod navalom tisuća ljudi koji ih dolaze vidjeti, svi odjednom. Gužve i gomile pomalo uništavaju svačije iskustvo razgledavanja, a pogotovo to rade samima sebi", objasnio je Mandić.

"Trpi lokalna infrastruktura, a svakodnevni život lokalnog stanovništva ispašta. To opterećenje za gradove dolazi ruku pod ruku s prijetnjom koje zagađenje uzrokovano kruzerima predstavlja našim ionako krhkim morima i oceanima. Jadransko more je najveće blago Hrvatske. Kao promotori, ali prvenstveno zaštitnici hrvatske baštine i okoliša, odlučili smo se ubuduće odreći svih vrsta poslovnih suradnji s kruzerima", rekao je.

"U skladu s dobrom poslovnom praksom, ispunit ćemo sve obaveze dogovorene za 2019. godinu, ali nakon toga više nećemo moći prihvaćati ture i putničke zahtjeve putnika s kruzera i agencija koje organiziraju takva putovanja", kaže Mandić.

"Čvrsto vjerujemo da upravo mi koji imamo koristi od hrvatskih ljepota moramo biti prva crta obrane od pretjeranih iskorištavanja tih ljepota. Ovo je naš mali doprinos u tom smjeru i nadamo se da ćemo sačuvati ljepotu Hrvatske za sve buduće generacije, kako lokalaca tako i turista", zaključio je.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara