Dan Brown optužen za krađu ideje za "Da Vincijev kod"

AUTOR svjetski poznatog romana "Da Vincijev kod" Dan Brown u ponedjeljak je pred sudom u Londonu optužen da je ideju za svoj bestseller ukrao iz djela o Svetom gralu koje su dva britanska povjesničara objavila još 1982, objavile su agencije.

Brown, poznat po svojoj odbojnosti prema publicitetu, izgledao je užasnut gomilom kamera ispred londonskog Visokog suda na početku suđenja koje bi, prema najavama, trebalo trajati dva tjedna.

Brown toliko izbjegava svako pojavljivanje u javnosti da ga novinari koji su očekivali njegov dolazak nisu prepoznali dok im ga nisu pokazali.

U sudnici 61 morao se suočiti s optužbama Michaela Baigenta i Richarda Leigha, povjesničara i pisaca, koji tuže izdavača "Da Vincijeva koda" Random House za "krađu intelektualnog vlasništva", tvrdeći da je Brown u svojoj knjizi iskoristio temu njihove knjige "Sveta krv, sveti gral" iz 1982., koju je također objavio Random House.

Izdavačka kuća odbacuje sve optužbe, napominjući kako ne postoje "autorska prava" na ideje ili povijesne teorije i kako njihove zamisli nisu bile "originalne" već "tako uobičajene" da nisu zaštićene.

"Da Vincijev kod" od objavljivanja 2003. preveden je na 44 jezika i prodan u gotovo 40 milijuna primjeraka u svijetu, zaradivši autoru više od 200 milijuna funti. Autori druge knjige, koja je također bestseller i kojoj je prodaja porasla nakon izlaska "Da Vincijeva koda" navodno traže odštetu od 10 milijuna funti (oko 120 milijuna kuna).

"Sveta krv, sveti gral" ne spada u fikciju, već u pseudo-povijesne knjige temeljene na istraživanjima, a u njemu autori zastupaju tezu da je Isus oženio Mariju Magdalenu, da su imali dijete i da se njihova loza nastavlja sve do današnjih dana, te da je Katolička crkva za Inkvizicije pokušala uništiti Isusove potomke.

Sve te zamisli obrađene su i u Brownovu "Da Vincijevu kodu", ali ne i tvrdnja iz knjige britanskih povjesničara koji spekuliraju mogućnošću da Isus nije umro razapet na križu, nego da je poslije živio u Francuskoj.

Dan Brown, koji bi trebao dati iskaz idući tjedan, prije početka suđenja rekao je novinarima kako mu se ta zamisao ne dopada.

"Jedno je sugerirati da je Isus bio oženjen, ali dovođenje Uskrsnuća u pitanje narušava same temelje kršćanskog vjerovanja", rekao je Brown, koji sebe opisuje kao odanog kršćanina.

Brown nikad nije skrivao da je upoznat s knjigom britanskih povjesničara, koja je i navedena u ekstenzivnom popisu djela kojima se autor služio pri stvaranju "Da Vincijeva koda", a neki su čak rekli da je ime glavnog negativca Leigha Teabinga svjesni Brownov djelomični anagram prezimena dvojice autora koji ga danas tuže.

Uspiju li u tužbi, Baigent i Leigh mogli bi dobiti određeni udio u tantijemima za knjigu, ali i ugroziti početak svjetske distribucije filma "Da Vincijev kod" u kojem glume Tom Hanks i Jean Reno, predviđen za 19. svibnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara