Dani znanstvene fantastike: Počinje SFeraKon na FER-u

Tekst: A.A.
Foto: SFera 

NA ZAGREBAČKOM Fakultetu elektrotehnike i računarstva sutra, 23. travnja, počinje trodnevna najveća i najstarija, 32. konvencija znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi, SFeraKon 2010. Ovogodišnji SFeraKon poklapa se s dva velika nesvakidašnja i krajnje neočekivana događaja. Prvi je izjava američkog predsjednika Baracka Obame kako su Amerikanci nakon 50 godina spremni na idući veliki korak u pothvatima u svemiru; slanje čovjeka na Mars. Drugi veliki događaj je prizemljenje svih aviona nad Europom zbog oblaka vulkanskog pepela s Islanda. Stoga je SFeraKon 2010. u znaku steampunka i space opere.

Space operu kao znanstvenofantastični žanr karakterizira maštovitost načina na koje se putuje kroz svemir, što će morati biti odlika i američkog putovanja na Mars, koje je za ljudsku posadu iznimno zahtjevno. Steampunk kao žanr karakterizira, između ostaloga, i upotreba alternativnih goriva koja su danas aktualna, s obzirom na to da se motorima pokretanim fosilnim gorivima ne može nadlijetati Europa.

Brojni gosti i zanimljiv program

SFeraKon 2010. organizira udruga SFera uz podršku Grada Zagreba i Zagrebačkog foto kino saveza. Središnji događaj će i ove godine biti svečana skupština na kojoj će biti uručene nagrade pobjednicima SFerina dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove SFERA i SFERICA. Njih će dobitnicima uručiti počasni gosti Milena Benini i Ian McDonald.

Na SFeraKonu će i ove godine u trodnevnom programu sudjelovati brojni gosti sa zanimljivim predavanjima, a organizirane su i igraonice, turniri, demonstracije RPG igara, sajam knjiga, tematske izložbe, kvizovi i radionice. Više o danima znanstvene fantastike na FER-u pogledajte na www.sferakon.org

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara