Detaljno analizirao TikTok pa zaključio: Odmah ga obrišite

Detaljno analizirao TikTok pa zaključio: Odmah ga obrišite
Foto: 123RF

KORISNIKE TikToka poziva se da odmah obrišu aplikaciju, nakon što je netko dekonstruirao platformu i otkrio da ona navodno krade osobne podatke korisnika.

Kineska aplikacija za objavljivanje i dijeljenje kratkih videa posebno popularna među tinejdžerima nije ništa drugo nego "usluga prikupljanja podataka maskirana kao društvena mreža", tvrdi korisnik Reddita koji je metodom obrnutog inženjeringa analizirao aplikaciju.

"Ako postoji API (aplikacijsko programsko sučelje) za dobivanje informacija o vama, vašim kontaktima ili uređaju... pa, oni ga koriste", napisao je između ostalog u podužoj objavi koja je postala viralna.

Aplikacija navodno prati hardver telefona korisnika - znači vrstu procesora, ID-ove hardvera, potrošnju memorije i prostor na disku - kao i ostale aplikacije koje su korisnici instalirali.

Otkrio je i kako aplikacija ima nekoliko različitih zaštita koje sprečavaju korisnike da naprave ono što je on uspio. "Ponašanje aplikacije lagano se mijenja ako znaju da pokušavate shvatiti što rade", napisao je.

Za usporedbu, isto je napravio i s drugim popularnim društvenim mrežama kao što su Facebook, Instagram i Twitter, te kaže kako su podaci koje one prikupljaju neznatni u odnosu na TikTok.

Kaže i da TikTok korisnicima pruža "okus viralnosti" kako bi ostali na platformi. "Vaša prva objava vjerojatno će dobiti puno lajkova, bez obzira na to koliko je dobra", piše te dodaje da većina korisnika nastavlja "hvatati zmaja".

Ukazao je i na "jezive starce" koji imaju izravan pristup djeci na aplikaciji. "Osobno sam vidio (i prijavio) neke zbilja sumnjive stvari", napisao je. 

Inače, vlasti u Indiji, glavnom međunarodnom tržištu TikToka, nedavno su u nastavku eskalacije tenzija između dvije zemlje zabranile niz kineskih aplikacija, uključujući i tu platformu, jer, kako tvrde, predstavljaju "prijetnju suverenitetu i integritetu" njihove države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara