Diskografski iznimno bogata 2007. godina

Glazbeni kritičari proglasili su 2006. godinu "tihim zatišjem", ali je ipak iznudila nekoliko albuma koje je pokupovao cijeli svijet. Za ovu godinu diskografske su kuće najavile albume nekih od najvećih svjetskih, ali i domaćih zvijezda, te očekuju bolje rezultate, obzirom da se većina tih izvođača komercijalno već dokazala.

Tako će u 2007. godini svjetlo dana ugledati novi Severinin album, kojeg već nekoliko mjeseci priprema s Goranom Bregovićem i Marinom Tucaković. Seve je najavila veliki glazbeni zaokret, a o nasljedniku "Severgreena" iz 2005. još uvijek se vrlo malo zna.

Novi album, nazvan "Ledeno doba", najavila je i Vanna, istaknuvši kako je gotova s brzim pjesmama u dance ritmu, te će se ovim albumom okrenuti, kaže, zrelijim pjesmama pretežno u pop-rock aranžmanima.

Novo izdanje najavila je grupa Hladno pivo, a u trgovinama se očekuje u ožujku. Splitski kreativci, grupa The Beat Fleet, novi album izdat će u srpnju, a otprilike u isto vrijeme očekuje se album Yammata, grupe koja se prošle godine konačno ponovno okupila u nastojanju da nadmaše uspjeh albuma "Plan B", koji je prije nekoliko godina poharao top-liste.

Dugoočekivani CD grupe Pips, Chips & Videclips najavljen je za jesen, a ljubitelji urbane domaće glazbe tada će zaista doći na svoje, jer su za listopad najavljena nova diskografska izdanja grupe Elemental te Ede Maajke.

Bolesna braća konačno su se vratila u studio i prionula na snimanje novog albuma koji je najavljen za kraj godine, iako je, po dosadašnjim iskustvima, velika vjerojatnost da će izlazak istoga biti odgađan barem nekoliko puta. Nova izdanja najavili su i Karma, Goran Karan, Claudia i Luka Nižetić, a svjetlo dana ugledat će i nekoliko albuma prvijenaca.

Kritika posebno očekuje albume dosad vrlo hvaljenih grupa Quasarr, Indigo i Batida, a nakon kratkog zatišja, albumom će nas "počastiti" Damir Kedžo, nekadašnji član prvog i posljednjeg hrvatskog boy benda.

Što se inozemne scene tiče, valja istaknuti kako je posrnula diva Whitney Houston u 2007. godini odlučila zacementirati svoj glazbeni status novim albumom najavljenim za jesen.

Njezina najveća rivalka, a odnedavno i prijateljica, Mariah Carey, namjerava ove godine nastaviti uspješan niz započet albumom "The Emancipation Of Mimi", a mnogi predviđaju da će upravo u ovoj godini izbaciti još tri No.1 singla i tako postati najuspješniji izvođač svih vremena.

Novi album najavila je i Britney Spears, koja je prošle godine spominjana zbog svega, samo ne zbog glazbe. Za svoj comeback najavila je suradnju s producentima zaslužnima za uspjeh Madonninog "Confessions On A Dancefloor".

Hit grupa devedesetih, Backstreet Boys, u proljeće izdaju novi album kojim se namjeravaju vratiti na stare staze slave, a trećim albumom sve ljubitelje soula obradovat će Joss Stone. Album izdaje i Missy Elliot, a njezin producent, kao i autor brojnih hit albuma, Timbaland, najavio je da će se u 2007. okrenuti isključivo vlastitoj glazbi i konačno izdati nosač zvuka.

Latino diva Jennifer Lopez za ožujak je najavila izlazak prvog albuma na španjolskom jeziku, nazvanog "Como Ana Una Mujer". Grupa The Fugees konačno se ponovno okupila i užurbano radi na novom albumu kojeg bi obožavatelji trebali ugledati na jesen, kada se novim albumom na scenu vraća i grupa The Offspring.

Godinu 2007. albumima će dodatno "začiniti" i Leonard Cohen, Avril Lavigne, Natasha Bedingfield, Aretha Franklin i mnogi drugi.

D. K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara