Do you speak english?

Engleski jezik daleko je najčešće korišten strani jezik u Hrvatskoj. Oko 45% građana starijih od 15 godina tvrdi da se može barem malo služiti tim jezikom. Ali, samo  oko 11% ocjenjuje da odlično govori i piše na engleskom, daljnjih 17% smatra da dobro govori i piše, te  još 17% smatra da može donekle sudjelovati u razgovoru.

Općenito, poznavanje engleskog najviše ističu u Istri s Primorjem (preko 70%), zatim Dalmaciji (60%) i Zagrebu s okolicom (55%). Slika poznavanja prema dobnim skupinama je također zanimljiva - najviše (88%) je mladih od 15 do 24 godine, 72 % mladih od 25 do 34 godine, potom slijede ispitanici dobne skupine od 35 do 44 godine (58%). Tek 2% starijih od 65 godina izjasnilo se da poznaju engleski jezik.

Visokoobrazovani smatraju da ga znaju - 76%, a osobe srednjeg obrazovanja to navode u 58% slučajeva. Karakteristično je i da 80% osoba s primanjima znatno iznad prosjeka iskazuju poznavanje upravo engleskog jezika.

Na drugom je mjestu njemački kojim može dobro komunicirati tek približno 10%građana, a donekle se služi tim jezikom još oko 15% osoba. Takvih ima najviše u Zagrebu, zatim u Sjevernoj Hrvatskoj, te Istri s Primorjem i Dalmaciji.

Jedini zapaženiji jezik je još talijanski, za koji 6% građana tvrdi da ga odlično ili dobro govori i piše, a daljnjih 9% se može služiti u verbalnoj komunikaciji. Oko 45% građana Istre s Primorjem sigurno je da može dobro komunicirati na Talijanskom, a u Dalmaciji je takovih preko 30%.

Među glavnim razlozima zbog kojih bi građani trebali poznavati strane jezike ispitanici navode putovanja izvan zemlje (98%), rad na računalu (93%), obrazovanje (91%) i praćenje masovnih medija/ informiranje (57%).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara