Dokazano: Zbog "hormona ljubavi" nepoznate osobe bit će vam privlačne

Dokazano: Zbog "hormona ljubavi" nepoznate osobe bit će vam privlačne

HORMON za kojeg je već dokazano da pozitivno djeluje na povezivanje majke i novorođenčeta vrlo vjerojatno bi mogao "pomoći" i onima koji su nesretni u ljubavi ili onima koji jednostavno ne mogu pronaći "pravog" ili "pravu". Istraživanje koje je provedeno pokazalo je kako žene i muškarci koji udahnu malo hormona oksitocina, popularno zvanog "hormon ljubavi", potpuno nepoznate osobe smatraju privlačnima i atraktivnim.

Muškarci koji su "ušmrkali" hormon, samo dan kasnije, bolje pamte lica osoba koje su upoznali

"Kada nam hormon krene kroz krvotok postoji velika vjerojatnost da će nam se osoba koju do tada nismo sreli prikazati u pozitivnom svjetlu", tvrdi Angeliki Theodoridou, profesorica psihologije sa Sveučilišta u Bristolu. Angelika je i voditeljica kompletnog istraživanja čiji je cilj otkriti potpuno djelovanje "hormona ljubavi". No, hormon osim što nam može pomoći da nam se netko svidi, djeluje i na naše emocije, odnosno pod njegovim "utjecajem" imamo više povjerenja u druge ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme, muškarci koji su "ušmrkali" hormon, samo dan kasnije bolje pamte lica osoba koje su upoznali za razliku od onih koji su "ušmrkali" placebo. No, iako to sve zvuči poprilično idilično,  u konzumiranje hormona koji nam omogućava "ljepši pogled" na svijet, ni sama profesorica koja je vodila cijelo istraživanje, ne vjeruje. Je li zbilja moguće da se romantična ljubav između dvoje stranaca razbukta tek tako? I sama Angelika upozorava da nije tako jednostavno. "Ja osobno ne bih preporučila niti jedan od tih 'lijekova za ljubav i seks'", izjavila je. Sudeći prema svemu, za ljubav se ipak treba potruditi.

S.C.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara