Domaći izdajnici su otišli u Irsku pa sad traje borba za svakog konobara

Domaći izdajnici su otišli u Irsku pa sad traje borba za svakog konobara
Foto: 123RF

ZBOG deficita radnika u turizmu, hrvatska vlada uputila je službeni apel Srbiji u kojem moli Srbe da se vrate svojim kućama. Bit će im omogućeno ono što im se devedesetih uskratilo-stan, hrana i posao. 

Okupacija turista na našem području započela je krajem travnja, a usprkos otporu nekolicine konobara koji juhu najčešće donesu prolivenu na košulji, a u točenu pivu stavljaju po tri-četiri kocke leda, Česi i Poljaci još uvijek odolijevaju turističkim djelatnicima. Iako je turistički stožer već započeo s ugostiteljsko-trgovačkom akcijom Bonaca, napaćeni hrvatski poduzetnici hitno trebaju pojačanja na potplaćenim radnim mjestima. Premda u akciji sudjeluje i lokalno stanovništvo, uključujući žene i djecu, bez paraugostiteljskih snaga gotovo je nemoguće osloboditi strateška turistička središta od posjetitelja. Za razliku od prošlih sezona kad se hrvatski sezonac dragovoljno odazivao pozivu u rat protiv neimaštine, većina njih je početkom ove godine dragovoljstvo zamijenila zdravim razumom. Tu skupinu ljudi zovemo domaćim izdajnicima. Oni koji su u bespoštednim akcijama jurišanja na turiste izgubili dostojanstvo te ostali materijalno ranjeni ili osakaćeni, sad su u Legiji stranaca. Vrhovni sud HDZ-a osudio ih je na izgnanstvo u Irsku, smatrajući da zdrav razum nema što tražiti u Hrvatskoj.

Bitka za konobare, koja među vlasnicima ugostiteljskih objekata traje od Prvog maja, postaje sve nemilosrdnija i ne biraju se sredstva u nastojanjima da se konobara spasi od konkurentske ruke.  Vlasnici koriste tešku artiljeriju: padaju obećanja, bakšiši i prijave na puno radno vrijeme, a najhrabriji ne prezaju ni od rušenja vlastitih principa te zaposleniku nude jedan slobodan dan u tjednu. Čak ni tada vlasnik ne može biti siguran da će izvojevati pobjedu na kraju sezone.  

Poznata je izreka da turist nikad ne spava, a vikendi su najteži. Valja se obraniti od državnih inspekcija, narudžbi, Ciganki s katoličkim kalendarima, gluhonijemih prodavača.... Borba se nerijetko vodi na više frontova, pa konobar istovremeno nastoji otjerati Ciganku i zadržati goste, no najčešće postaje žrtvom kontranapada. Cigankine kletve su poput zračne opasnosti, najavljene jesu, ali hoće li se uistinu i dogoditi? Manje odvažni će popustiti već na prvoj kletvi, a kako radna odjeća ne čini konobara, bijelom košuljom se ponekad maše i prije prve plaće. 

Bitka za konobare prouzročila je mnoge žrtve i među vlasnicima kafića, a rezultati su vidljivi- gosti visoke platežne moći uspješno su protjerani s ovog područja. S obzirom na velike gubitke u ljudstvu i moralu, Odbor za preimenovanje ulica i trgova odlučio je da svako turističko mjesto mora imati i prigodno spomen-obilježje, pa će tako makarska šetnica ove godine postati Ulica žrtava turizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na žrtvama turizma počivaju temelji naše države te nema sumnje da im dugujemo mnogo više od ulice. U najmanju ruku, dugujemo im Horvatinčića.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Dadu Batinić i Dadin kanoćal, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: Dada Batinić i Dadin Kanoćal.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara