Donje rublje perete na 40 ili 60 stupnjeva? Nakon ovog više nećete

Donje rublje perete na 40 ili 60 stupnjeva? Nakon ovog više nećete

Foto: Instagram

MNOGI ljudi svoje najomiljenije komade donjeg rublja izbjegavaju prati na visokim temperaturama iz straha da će ih uništiti, no stručnjaci tvrde da to i nije baš najbolji izbor.

Philip Tierno, profesor mikrobiologije na njujorškom sveučilištu, upozorava da se donje rublje oslanja na područje anusa s kojeg vrlo lako može pokupiti bakteriju E.coli i prenijeti je na područje vagine i mokraćne cijevi, gdje bi mogla izazvati opasnu infekciju.

Dodao je da E.coli može ostati na koži čak i nakon temeljitog pranja te se tako prenosi na donje rublje, a na njemu može ostati i nakon pranja u perilici rublja.

Gaćice biste uvijek trebali prati na visokim temperaturama uz dodatak izbjeljivača kako bi uklonili sve bakterije, a jedan par gaćica nikad ne biste smjeli nositi duže od dva dana, piše Huffington post. Optimalno je da ih mijenjate svaki dan.

Ako mislite da vaše omiljene gaćice neće izdržati pranje na 90 stupnjeva, trebali biste ih prati u toploj vodi s deterdžentom koji sadrži peroksid.

Također profesor Tierno naglašava da je optimalno pustiti da se osuše na suncu jer i UV zrake pomažu u održavanju higijene.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara