Dopisivala se s Hrvatom serijskim ubojicom: Njegovi su odgovori bili jezivi

Dopisivala se s Hrvatom serijskim ubojicom: Njegovi su odgovori bili jezivi
Screenshot: Youtube/Wikimedia Commons

AUTORICA knjiga o istinitim zločinima Amanda Howard već se 25 godina dopisuje s nekima od najgorih serijskih ubojica na svijetu, a među njima se našao i Ivan Milat, australski Hrvat čiji su stravični zločini šokirali svijet. 

Milat, koji je umro u zatvoru,  između 1989. i 1992. ubio je sedmero mladih autostopera na jugoistoku Australije, a do posljednjeg je daha negirao svoje zločine. Amanda, koja je zbog svojih kontakata sa serijskim ubojicama u medijima stekla nadimak Šaptačica serijskim ubojicama, otkrila je dijelove svoje prepiske s njim. 

"U prvom pismu sam mu rekla da živim nedaleko od njegovog rodnog grada pa me ispitivao o tome što se tamo promijenilo otkako je on u zatvoru. Pisala bih mu o novijim događajima. Ponekad bih mu pisala o radovima na cesti, ponekad o svom vrtu, a on bi mi davao savjete o vrtlarenju. Njegovi su odgovori bili prilično jezivi", istaknula je. 

"Osjećam miris tvog parfema na pismu, a to mi odvraća pozornost od cementa ove željezne tamnice", napisao joj je u jednom pismu. 

Pokušavala bi ga ispitivati o ubojstvima koje je počinio, tvrdi Amanda, no on bi takva pitanja uglavnom ignorirao. 

Istražitelji su se nadali da će Milat, kojem je bio dijagnosticiran karcinom želuca i jednjaka u terminalnoj fazi, pred smrt priznati zločine, no Amanda je bila sigurna da se to neće dogoditi. 

"Nema šanse da se to dogodi. Ako se i obrati medijima, što će vjerojatno i učiniti ako mu bude dozvoljeno, bit će to samo zato da bi do posljednjeg daha branio svoju nevinost", rekla je ona za The Sydney Morning Herald. Bila je u pravu: Milat je umro u 74. godini, a da nikad nije priznao ubojstva. 

U jednom je intervjuu rekla da je uvjerena da bi Milat uspio proći detektor laži. 

"Sigurna sam da bi prošao na poligrafu jer je toliko uvjeren u svoju nevinost", rekla je Amanda. 

U svom joj je posljednjem pismu Milat pisao o simptomima bolesti i o tome kako se osjeća. 

"Pisao mi je kako vjeruje da ima rak. Znatno je izgubio na težini, znao je što ga čeka. Često je pisao o religiji, bio je veliki katolik. Bio je siguran da će završiti u raju", otkrila je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara