Dora 2007: Pobjednik se već zna, o voditeljskim honorarima ni riječi

Kuloarima se tako priča da se već zna pobjednik ovogodišnje Dore, a to bi, navodno, bila Jelena Rozga s pjesmom "Nemam". Iako Rozga tvrdi da njezina pjesma nimalo ne podsjeća na ranije pobjedničke pjesme susjednih zemalja u izvedbi Harija Varešanovića i Željka Joksimovića, mnogi njezini konkurenti (nećemo otkrivati imena) ipak smatraju njezinu pjesmu hrvatskom inačicom pjesama "Lejla" i "Lane moje".

Nećemo otkriti toplu vodu ako kažemo da izvođači nerijetko nisu ni približno toliko u dobrim odnosima kao što se to čini kada se uključe kamere, pa ulagljivi komentari i komplimenti počnu letjeti širom Kristalne dvorane opatijskog hotela "Kvarner". Nagledao se "Kvarner" i ranije ovakvih manifestacija, a kakvi tračevi kruže ove godine?

Nije novost, naime, da postoji razlika u tretmanima prema pojedinim izvođačima, kako prošlih, tako i ove godine. Doznajemo tako da su neki izvođači nezadovoljni tretmanom na način da im nije bilo dopušteno sa sobom ponijeti svoje rekvizite "jer pravila Dore nalažu da se koriste samo rekviziti organizatora". Onima kojima je rečeno da ne mogu donijeti vlastite rekvizite, a nisu ih dobili ni od organizacije, trn je u oku, kako doznajemo, operna diva Sandra Bagarić koja nastupa s grupom Kraljevi ulice, a koja se pojavila s mnoštvom rekvizita - počevši od mikrofona bubice, pa do starog gramofona i pokretnog stalka na kojemu će stajati i koji će ju tijekom nastupa okretati oko osi.

Mnogim izvođačima, nadalje, nije jasno kako se došlo do poretka pjesama i nastupa pojedinih izvođača. Nekima koji nisu bili zadovoljni rednim brojem kojega su dobili, objašnjeno je kako je poredak dobiven po "principu izvlačenja imena". Isto tako, mnogi smatraju kako je konkurencija na prvoj polufinalnoj večeri puno veća nego na drugoj, te to smatraju nepravdom.

Dok neki Doru shvaćaju i suviše ozbiljno, neki ju doživljavaju tek kao priliku da se malo zabave. Smijeh (ili podsmijeh, nismo sigurni) izazvali su na probama tako Trio Fantasticus iza čijeg se imena kriju operna pjevačica Ivanka Boljkovac, zagrebački kantautor i pjevač Mladen Burnać i jedan od začetnika Novog vala, Davorin Bogović. Ovaj veseli trojac na Dori će otpjevati pjesmu "Nema šanse šećeru", a njihov nastup koji više nalikuje na duhovit skeč, nego na nešto skladano da bude ozbiljan konkurent na Dori, teško se može opisati riječima.

Ono o čemu se još priča u već spomenutim kuloarima na ovogodišnjoj Dori su i honorari koje će za tri večeri nastupa na Dori dobiti voditelji iste. Iako se govorka o honoraru od desetak tisuća kuna, voditelji to, zbog potpisanih ugovora koji im izričito zabranjuju da s bilo kakvim brojkama izlaze u javnost, ne žele otkriti.

Osam izvođača koji su nakon prve polufinalne večeri izborili prolaz su: Luka Nižetić, Klapa Maslina, Marko Tolja, Feminem, Lana Klingor, Kraljevi ulice, Dragonfly feat Dado Topić i Giuliano.

Foto i tekst:B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara