Dora Noćna mora: Ševina pobjeda u sjeni skandala sa Jaranom

KAKO li je samo uzvišeno bilo sinoć u obnovljenoj, proširenoj i dodatno glamuriziranoj Polukristalnoj dvorani na Peščenici!

Organizatori su čak nadmašili prošlogodišnji spektakl; konkurencija je bila žešća, svinjetina poslužena umjesto estradnih kanapea masnija, a bitka za pobjedu nikad neizvjesnija. Spektakl su svojom nazočnošću uveličali i brojni ugledni gosti: boksački as Stjepan Božić, nekadašnji saborski zastupnici Ljubo Ćesić-Rojs, Ivo Lončar i Pero Kovačević, kao i svježe pečeni odojak - dar obožavatelja "Dore Noćne more" iz Kutine. Video linkom su natjecanje pozdravili i drugi dragi prijatelji: Stipe Mesić, Vojislav Šešelj i Ćiro Blažević.

Deset najboljih peščeničkih (i albanskih i bosanskih) grla ravnopravno se natjecalo za titulu pobjednika Dore Noćne more, a pobjedu je za duljinu konjskog vrata odnio Ševa, čija je osebujna i neponovljiva izvedba bezvremenskog klasika "Je t'aime 2" oduševila članove stručnih ocjenjivačkih sudova  regionalnih televizija; od Unsko-sanskog Kantona do Dubrovačko-neretvanske županije.

Pobijedio je Ševa i tako osvojio televizor, ali Jaran drži (a gledatelji se s tim slažu), kako je on pravi moralni pobjednik natjecanja, jer su mu kuhinjom kakvu ne pamtimo od strahovlade Ksenije Urličić i Željana Klašterke u Zabavnom programu HTV-a, ukradeni bodovi pod izlikom da je pjevao pedofilsku pjesmu!?

No krenimo redom: odluka o pobjedniku nije bila nimalo laka, jer valjalo je odlučiti između izvođača čije su koreografije, scenski nastupi, plesni pokreti i pjevačke sposobnosti prezentirane na DNM-u redom bile jedna bolje od druge.

Anđa je visoko naponskom izvedbom "Miki Mićo" pokazala zašto je jedini hermafrodit na ovim prostorima koji može otpjevati visoki C i pritom izgledati zavodljivo pripadnicima obaju spolova.

Teško je reći što je više oduševilo publiku prilikom Jaranovog nastupa sa "Milo moje": da li njegova kanarinac-školarac kreacija ili njegovo tvrdoglavo odbijanje da se pokori pravilima aranžmana i potrebe suglasja glazbe i stihova. To nije ni bitno, jer ovim kvalitetama je na kraju dodao još jednu: donkihotovsku ustrajnost u borbi za pravdu i dokaz da je pokraden pri zbrajanju bodova dodijeljenih od strane žirija.

Laki i Baka sa "Tata kupi mi auto" odlaze ravno u povijest, ali ne samo zbog vremešnosti, nego što su kvalitetom, karizmom i sugestivnim nastupom, posramili pokojnog Ivu Robića i još uvijek živu Zdenku Vučković, koji stvar izvode u originalu.

Emir nastavlja sa svojim čitanjem domoljubno-ljubavne tematike iz kumske osovine Thompson-Bulić, a njegov performance za pjesmu "Naoružan sam do zuba" tijekom kojeg je pokazao cijeli arsenal toplog i hladnog oružja kojim raspolaže i na kraju počinio samoubojstvo nožem, mirne duše proglašavamo najupečatljivijim.

Sandra Dabo se predstavila hvalevrijednom autorskom skladbom "Afrika", a novaljska kraljica je i sinoć nepatvorenim seksipilom i nevinom koketnošću plijenila pažnju muških posjetitelja, a ekskluzivno za čitatelje Indexa je najavila skori odlazak u Los Angeles i New York i pohod na američko tržište za koje će snimati pjesme "malo na engleskom, malo na hrvatskom jeziku".

Ali Milaji je sa kecheom na glavi, uz riječi Hashima Thaqia, glazbu Agima Cekua i aranžman Azema Vllasija, svima koji kalkulantski dvoje skrivajući se iza skuta EU-a poručio: "Priznaj me".

Ševa je demonstrirao da mu po karizmi nema ravnog među natjecateljima, jer dovoljno je da se pojavi na pozornici i publika već pada u trans, bez obzira što isporučuje crossover pjesama "Ja sem Varaždinec domovine sin", "Zovi samo zovi" i neartikuliranog mumljanja, a u prospektima piše da nastupa sa francuskom ljubavnom pjesmom.

Đibo je dostojno obranio čast aktualnog pobjednika, ali se ipak vidjelo da je status velikog favorita bilo preteško breme za njega i nastup mu je, mora se priznati, ostao u sjeni prošlogodišnjeg, iako je imao sve: patentirani plesni okret, naklonost publike i "Šampanjac", pjesmu kao stvorenu za trijumf.

Darko je, kao i prošle godine, naprosto oduševio svim elementima scenskog nastupa: predstavio je novu frizuru, pjesmi "Tipično muški" je suđeno da postane hit, a (ako je to uopće moguće), unaprijedio je i plesnu koreografiju.

Doru Noćnu moru streamingom je prenosio Index.hr, a ostale Malnarove emisije također možete gledati svake subote od 22 sata na www.index.hr/nocnamora, te istovremeno komentirati goste u shoutboxu

Zvonko Alač
Foto: Sven Gorjanc-Fabić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara