Društvenim mrežama se širi nova vrsta tetovaža: "Iz ovog vrišti neznanje"

Društvenim mrežama se širi nova vrsta tetovaža: "Iz ovog vrišti neznanje"
Foto: Instagram

MEĐU brojnim bizarnim trendovima internetom se proširio jedan prilično opasan. Ljudi su počeli izbjegavati kremu za sunčanje, na svoje tijelo stavljati željene motive te se tako sunčati kako bi dobili "sunčane tetovaže".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli FunTanTattoo (@funtantattoo)

Željeli dio kože ne mažu kremom za sunčanje kako bi im ostao trag na koži određenog obliku, a rezultate dijele na društvenim mrežama.

Batmanov logo, dupin, određena riječ, zvjezdice ili srca samo su neke od "tetovaža" za koje su se pobornici ovog opasnog trenda odlučili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lotje Euser (@lotjeeuser)

Međutim, stručnjaci upozoravaju da sunčanje bez odgovarajuće zaštite može uzrokovati doživotnu štetu, ali i udvostručiti rizik dobivanja raka kože. Dermatologinja Whitney Bowe za DailyMail je otkrila da je u svojoj klinici imala pacijente koji su se raspitivali o sunčanim "tetovažama" i postoji li siguran način na koji ih se može postići.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Connor Hanley (@c_hanley94)

"Ne postoji siguran način da se dobije takva 'tetovaža'. To je velika zabluda. Djeca često rade takve 'tetovaže', što je opasno jer, kada imate tako mladu kožu, ona je posebno osjetljiva na ultraljubičaste zrake", rekla je dodavši da ne može bolje opisati taj trend nego kao "ironičan".

"Iz njega vrišti neznanje. Oni se doista ne boje raka kože", istaknula je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Janin ⚓ (@sch_nien)

Dr. Bowe je objasnila da postoje dvije vrste sunčevih zraka koje oštećuju kožu, UVA i UVB, a izloženost njima može uzrokovati trajna oštećenja na slojevima kože. Također, upozorila je da bi svatko, osobito mala djeca i tinejdžeri, trebao izbjegavati bilo kakve trendove koji uključuju opekline kože ili predugo sunčanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara