Duboko grlo opet u kinima

DUBOKO GRLO, zloglasni pornić iz 1972. koji je američku državu potaknuo na obračun s pornografijom, ponovno će se prikazivati u kinima, dok istovremeno jačaju novi pokušaji tamošnjih vlasti da se obračuna s golotinjom, piše Daily Variety.

Prikazivanje filma s Lindom Lovelace, svojedobno zabranjenom u 23 američke savezne države, podudara se s premijerom dokumentarca "U dubokome grlu", koji će se od petka prikazivati u kinima New Yorka, Los Angelesa, San Francisca i Bostona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Originalni film snimljen je za šest dana i 25 tisuća dolara, a zaradio je više od šesto milijuna. Modernizirana verzija bit će spremna za prikazivanje 18. veljače, piše Daily Variety. Producentska tvrtka Arrow iz Las Vegasa koja je vlasnik prava na Duboko grlo u ponedjeljak je počela tiskati prvih deset kopija. Njih pet prilagodit će oznaci "R" što znači da je uz pratnju odraslih smiju gledati i mlađi od 17 godina.

Dokumentarac "U dubokom grlu" u koprodukciji Briana Glazera, dobitnika Oscara za "Genijalan um", nosi cenzorsku oznaku NC-17, što znači da ga ne smiju gledati osobe mlađe od 17. Film će distribuirati Universal Pictures. U dokumentarcu je prikazano kako je filmom Duboko grlo populariziran oblik seksualnoga zadovoljstva koji je dotada bio tabu. No Nixonova administracija time nije bila oduševljena i poslala je FBI da spriječi projekcije i poduzela pravne korake protiv redatelja Jerryja Damiana i glumaca.

I danas se inicijativa za novčano kažnjavanje nemoralnih snimaka s 500 tisuća dolara po incidentu, umjesto dosadašnjih 32.500, probija kroz Kongres, uz podršku obiju stranaka. Tu je inicijativu dijelom potaknuo "incident s odjećom" Janet Jackson prošle godine na Super Bowlu, kad su gledatelj uživo vidjeli njezinu golu dojku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara