Dubrovčani ponovno planinare na Orjen

DUBROVAČKI planinari vratili su se na matičnu planinu Orjen i povratili u posjed društveni dom koji im je oduzet uoči napada na Dubrovnik 1991. godine.

Predstavnica društva Mirjana Karaman izvijestila je da je Planinarsko društvo ´Dubrovnik´ za vikend uspješno organiziralo dvodnevni izlet, prvi nakon rujna 1991.

Orjen je planina na granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine (1895 m) na kojoj se snijeg zna zadržati do lipnja. Njegove jugoistočne padine poznate su kao područje s najviše oborina u Europi (5000 mm). U planinarskom, geografskom i biološkom smislu riječ je o iznimno zanimljivoj planini na kojoj su dubrovački planinari izgradili bogatu baštinu. Najstarije skijaško natjecanje u Dalmaciji organizirali su 15. veljače 1931. na Orjenu kod prvog doma.

Posljednji put dom je posjetilo vodstvo društva 28. rujna 1991., dva dana prije napada na Dubrovnik, ali je u domu već boravila JNA, uhapsila predsjednika Krešimira Ivaniševića i tajnika Zorana Bračića te ih zatvorila.

Postupak za vraćanje doma pokrenut je u lipnju 2002. pred općinom Herceg-Novi. Za sada su dubrovački planinari dobili dom u posjed, ali ne i u vlasništvo, kazala je Mirjana Karaman. Naime, objekt bivše žandarmerijske stanice na Vrbanji (1007 m) društvo je kupilo na javnom natječaju 1939., nakon što se njihov dom na Orjenskoj lokvi (1594 m), izgrađen u rujnu 1931., nije pokazao kao dobro rješenje.

Općina Herceg Novi oduzela je planinarskom društvu dom sedamdesetih godina prošlog stoljeća nakon čega su dubrovački planinari pokrenuli sudski spor, ali je on zaleđen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara