e-Bay Louisu Vuittonu dužan milijune dolara zbog prodaje lažnjaka

NAJVEĆA internetska aukcijska "kuća", e-Bay dužna je isplatiti ekskluzivnom modnom brendu Louis Vuitton vrtoglavih šezdeset i tri milijuna dolara zbog štete koja je modnoj kući nanesena prodajom lažnih Vuittonovih proizvoda. Pariški sud danas je presudio u Vuittonovu korist u parnici koja se vodila proteklih mjeseci, ali i zabranio e-Bayu prodaju parfema koji su izašli iz mirisnih radionica Christiana Diora, Kenza, Givenchyja i Guerlaina.

Glasnogovornik e- Baya najavio je ulaganje napominjući kako ovu presudu smatra sramotnom. "Odluka nije donesena na temelju fizičkih dokaza i zakona, već na Vuittonovoj želji da zaštiti svoju financijsku strategiju monopolom, jer oni ionako nemaju nikakve konkurencije", izjasnio se glasnogovornik e-Baya. "Ovo ide isključivo na štetu potrošača kojima e-Bay oduvijek nudi alternativu u nabavci i kupovini željenih proizvoda".

Vuitton i Dior osim financijske štete pretrpjeli i "duševnu bol"

Najveća aukcijska kuća svega i svačega, e-Bay, dužna je platiti, ukoliko sud na žalbi ne odluči drugačije, Louisu Vuittonu 30.40 milijuna dolara, a njegovom "sestrinskom" brendu Dioru 25.7 milijuna zbog financijske štete, ali i "duševne boli" koji su ekskluzivni brendovi pretrpjeli tijekom godina prodaje lažnjaka.

"Možda je ovo presedan, ali sud je odlučio po svim moralnim i poslovnim zakonima i mjerilima i zadovoljni smo. Upravo smo to i očekivali", novinarima je rekao Bernard Arnault, predsjednik uprave Louisa Vuittona. Sud je e-Bayu također zabranio oglašavanje velikih kozmetičkih brendova, i odredio kaznu za neposluh - vrtoglavih osamdeset i devet tisuća dolara - po danu.

V.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara