Engleska političarka pokušala zabraniti prodaju žvakaćih guma u blizini škola

MINISTRICA zaštite okoliša Margaret Beckett potužila se kako se godišnje iz budžeta izdvaja 150 milijuna funti na čišćenje pločnika i fasada zgrada od odbačenih žvakaćih guma i za to optužila nemarne učenike.

Zbog toga se dosjetila "genijalnog" plana da se u blizini škola naprave "slobodne zone" u krugu od jedne milje gdje bi bila zabranjena prodaja žvakaćih guma.

Trgovci koji krše taj propis bili bi kažnjeni sa 50 funti, a skupljeni novac koristio bi se za čišćenje odbačenih guma.

Njena ideja odbačena je kao bedastoća uz argument da se žvakaće gume kupuju u velikim jeftinijim pakovanjima u supermarketima koji nisu u blizini škola, a u policiji su rekli da imaju pametnijeg posla od kažnjavanja "švercera" žvakaćih guma.

Ministrica je posegnula za planom B pa je uz napomenu da se u Engleskoj godišnje potroši 294 milijuna funti na žvakaće gume predložila da proizvođači dio profita odvajaju za uklanjanje njihovih ostataka s ulica.

Ni to joj nije prošlo uz napomenu da bi proizvod tada morao poskupiti, manje bi se proizvodilo i prodavalo i plaćalo manje poreza.

Američka firma "Wrigley" koja pokriva 60 posto engleskog tržišta obznanila je da troši milijune na istraživanja kako riješiti problem odbačenih guma, a zabranu prodaje u blizini škola nazvala je besmislenom naglasivši da klinci ne ispljunu žvakaću iz usta čim je kupe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara