Euro, evro, eiro ili nekako drukčije?

NOVA prijetnja stabilnosti eurozone neočekivano se pojavila u subotu na sastanku ministara financija 25 zemalja članica EU-a, a riječ je o razlikama u pisanju naziva zajedničke europske valute eura.

Domaćin sastanka, nizozemski ministar financija Gerrit Zalm rekao je kako su svi prisutni bili iznenađeni kad su shvatili da predstavnici novih zemalja članica riječ euro pišu i izgovaraju drukčije.

Slovenci euro pišu evro, u Latviji ga pišu eiro, a Mađari naglasak stavljaju na "o". "To nam sigurno neće biti od velike pomoći pri stvaranju jedinstva i jasnoća u ujedinjenoj Europi", ocijenio je Zalm.

Na problem je upozorio predsjednik Središnje europske banke Jean-Claude Trichet. Podsjetio je na odluku EU-ovih čelnika iz 1997. godine prema kojoj se riječ euro mora tako pisati na svim službenim jezicima. Jedina zemlja koja može biti izuzeta iz odluke je Grčka zbog drukčijeg pisma.

Na pitanje novinara o množini imenice euro, Trichet je kazao kako ona još nije definirana, no kako će se najvjerojatnije imenici euro u množini dodati s.

(Hina) xmh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara