Europska Unija odlučuje: Što je prava votka?

EUROPSKI Parlament predložio je rješenje koje bi trebalo riješiti raspravu između zemalja Europske Unije koja je definicija votke, odnosno što se smije pod tim nazivom prodavati.

Poljska, Švedska i Finska tvrde da samo pića destilirana od žita ili krumpira mogu biti nazivana votkom. Neke druge zemlje, kao što je Mađarska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo tvrde da nema razloga za mijenjanjem postojećih pravila, prema kojima votka može biti destilirana od bilo kojeg poljoprivrednog proizvoda.

Europski Parlament stoga predlaže da votka koja nije napravljena od žita ili krumpira mora na ambalaži imati jasno istaknut sastav. Votka koja se destilira od više poljoprivrednih proizvoda morala bi se prodavati kao "miješana votka", prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi ovaj prijedlog bio prihvaćen mora proći glasovanje i dobiti jednoglasnu odluku Parlamenta. Očekuje se da će se Švedska, Poljska i Finska nastaviti protiviti ovakvoj definiciji. Te zemlje žele s tržišta eliminirati sve voćne i miješane votke, što bi im prema nekim procjenama, uklonilo više od dvije trećine konkurentskih proizvoda.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara