Eurosongom vladaju žene

Tekst: P.R.
Foto: Index

DOK SE u Opatiji glazbenici natječu čija će pjesma zaslužiti nastup u Oslu, evo nekoliko zanimljivosti vezanih uz slavni Eurosong.

Među pobjednicima Eurosonga više žena nego muškaraca

Prema jednom istraživanju provedenom na sveučilištu u Leidenu riječi vezane uz Eurosong koje njegovi obožavatelji najčešće rabe su “Abba”, “Eurovizija”, “Dana” i “Leandros”.

Statistike natjecanja idu u korist žena jer je među pobjednicima Eurosonga više dama nego njihovih muških kolega. U prosjeku, na svake tri do četiri žene koje su pobijedile, dolazi jedan muškarac.

Najpoznatija pobjednička pjesma Eurosonga je "Waterloo"


Na Eurosongu se povremeno pojavljuju i dijalekti i izmišljeni jezici. Godine 1989. švicarska je pjesma pjevana na romanskom, a litavska pjesma Strazdas na litavskom dijalektu. Austrija je 1996. pokušala osvojiti glasače pjesmom na jednom od alpskih dijalekata. Francuska je pokušala pobijediti pjesmom na korzikanskom i bretonskom, a 2003. Belgija je osvojila drugo mjesto s pjesmom na izmišljenom jeziku.

Pjesma "Waterloo" s kojom je 1974. pobijedila Abba smatra se najpoznatijom pjesmom Eurosonga, a ujedno je i pjesma koja je donijela Švedskoj prvu pobjedu, a bendu planetarnu popularnost. Bez obzira što i danas mlade generacije pjevuše Abbu, najpopularniji je hit Eurosonga pjesma Volare čiji su remake snimile mnoge zvijezde glazbene industrije.

Velika Britanija vlada Eurosongom

S obzirom na uspjeh i osvojena prva mjesta na Eurosongu prednjači Irska s čak sedam osvojenih pobjeda. Iza nje su Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska s pet te Švedska i Nizozemska s četiri zlatne medalje.

Iako je prema "zlatnim" odličjima na drugom mjestu, Ujedinjeno Kraljevstvo je definitivno rekorder prema srebrnim medaljama kojih je osvojila čak 15. Izrael i Norveška imaju tri, a Španjolska, Švicarska, Italija i Danska dvije pobjede na Eurosongu. Ukupno 13 zemalja je ostvarilo po jednu pobjedu na ovoj glazbenoj manifestaciji.

Kada se zbroje sva prva, druga i treća mjesta, najviše ih ima Ujedinjeno Kraljevstvo, čak 22. Francuska ih ima 16, Irska 12, a Njemačka 10. Azerbajdžan nakon samo dvije godine sudjelovanja na Eurosongu ušao na listu zemalja koje su osvojile medalje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara