Evo čemu služe crne točkice na vjetrobranskom staklu vašeg auta

Evo čemu služe crne točkice na vjetrobranskom staklu vašeg auta
Foto: 123RF

VJEROJATNO ste se često znali zagledati u crne točkice na rubu vjetrobranskog stakla, ali niste znali čemu one služe. One ne hvataju signale antene i nemaju dekorativnu funkciju kako neki misle, a imaju i svoje ime - frit. 

Još 1950. godine proizvođači automobila, umjesto metalne podloge, počeli su koristili čvrsto ljepilo koje će držati prozor stabilnim. Iako je takvo ljepilo bilo puno sigurnija opcija, nije bila estetski privlačna. 

Tako su počeli koristiti crne točkice, koje su zapravo crna keramička boja koja drži prozor na mjestu i prikriva ljepilo. Boja je također zapečaćena u staklo, što je čini neuništivom.

Konkretno, točkice su tu kako bi izvršile estetski, oku ugodan, prijelaz iz debelih crnih točki u prozirnost stakla. Osim ovoga, crne točkice služe kao dodatna zaštita od sunčevih zraka tijekom vožnje.

Njihova treća funkcija je kontrola temperature. Da bi vjetrobransko staklo izgledalo savijeno, ono se prilikom izrade zagrijava, a staklo koje na sebi ima crnu boju se zagrijava brže od ostatka prozora. 

Stoga su točkice tu da ravnomjernije raspodijele toplinu, što sprečava da se vjetrobransko staklo izobliči i popuca, prenosi Reader's Digest.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara