Fascinantne fotografije s površine drugog svijeta

ISTRAŽIVAČKI roboti Spirit i Opportunity ponovo su izazvali veliku pažnju svjetske javnosti kad je Opportunity ovih dana naišao na metalni meteor veličine košarkaške lopte, a u ovom vam tekstu donosimo nekolicinu najfascinantnijih fotografija u boji koje su za vrijeme svog jednogodišnjeg boravka na Marsu poslali NASA-ini roboti.

Podsjećamo, uspješno slijetanje dva NASA-ina robota, tzv. rovera, na površinu Marsa u siječnju prošle godine izazvalo je dotad nezapamćeni interes za "crveni planet". Roveri su pogonjeni solarnom energijom, a njima upravljaju NASA-ini znanstvenici sa Zemlje. Na Marsu se nalaze već godinu dana, a u to su vrijeme prošli na kilometre puta neprestano fotografirajući i uzimajući geološke uzorke.

Oba ta vozila na šest kotača pronašla su geološke dokaze o tome da je nekad na Crvenome planetu bilo vode, a i dalje šalju vrijedne podatke.

Spirit i Opportunity su na Zemlju s Marsa poslali više od 60,000 fotografija, a na službenim stranicama američke svemirske agencije objavljen je izbor od deset najljepših fotografija s Marsove površine.

Većina fotografije koje prenosimo u ovom članku su tzv. kompozitne fotografije, što znači da se sastoje od desetina ili čak stotina manjih fotografija snimljenih panoramskim kamerama NASA-inih rovera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoka rezolucija i pregršt boja fascinirat će svakog zaljubljenika u svemirska istraživanja, ali i one koje jednostavno zanima kako izgleda površina Marsa, planeta koji je oduvijek fascinirao ljude.

Uživajte u fotografijama, te svakako posjetite službene stranice projekta.


Kliknite za veću fotografiju


Kliknite za veću fotografiju


Kliknite za veću fotografijuKliknite za veću fotografijuKliknite za veću fotografiju

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara