Filmovi "American Splendor" i "Friedmans" pobjednici Sundancea

FILM "American Splendor" osvojio je u subotu grand prix festivala nezavisnog filma Sundance, koji je 1981. godine osnovao američki glumac i redatelj Robert Redford.

Film prikazuje svakodnevni život naizgled neizlječivo depresivnog komičara Harveyja Pekara i njegov odnos s jednako tako tužnom Joyce Brabner.

Redatelji su u filmu kombinirali glumljene scene s autentičnim video snimkama Pekarovih nastupa te animacijama.

Grand prix za dokumentarni film dobio je dokumentarac ´Capturing the Friedmans´, priča o promjenama koje u život jedne obitelji iz više srednje klase unosi uhićenje oca i sina.

Slično kao i ´American Splendor´, dokumentarac uključuje kućne video snimke obitelji Friedman.

Nagrada publike pripala je filmu ´The Station Agent´, čudnoj priči o usamljenom patuljku i njegovim prijateljima, i dokumentarcu ´My Flesh and Blood´, priči o 11 djece s posebnim potrebama i ženi koja se o njima brine.

Nagradu za filmsku režiju dobila je Catherine Hardwicke za ´Thirteen´, film o adolescentici koju prijateljica uvede u svijet droge i seksualne slobode.

Nagradu za režiju dokumentarca dobio je Jonathan Karsh za ´My Flesh and Blood´.

Nagrade žirija za iznimnu kvalitetu djela dobili su Dana Kupper, Gordon Quinn i Peter Gilbert za dokumentarac ´Stevie´ te Derek Cianfrance za film ´Quattro Noza´.

Nagradu publike za neamerički film dobio je film s Novog Zelanda ´Whale Rider´, priča o sazrijevanju jedne djevojčice i njezinim naporima da postane vođom svojeg plemena kojim dominiraju muškarci.

Nagradu za scenarij dobio je Tom McCarthy za ´The Station Agent´.

Glumica Patricia Clarkson dobila je nagradu žirija za svoje uloge u trima filmovima - ´The Station Agent´, ´Pieces of April´ i ´All the Real Girls´. Glumac Charles Busch nagrađen je za ulogu u ´Die Mommy Die´.

Posebne nagrade žirija u kategoriji dokumentarca dobili su ´The Murder of Emmett Till´ i ´A Certain Kind of Death´.

Nagradu za slobodu izražavanja dobio je dokumentarac ´What I Want My Words To Do To You´ o skupini zatvorenica koje rješavaju svoje probleme na tečaju kreativnog pisanja.

Nagradu žirija za kratki film dobio je ´Terminal Bar´.

Na ovogodišnjem festivalu prikazana su 124 filma, čemu treba pridodati 60 kratkometražnih i 26 inozemnih filmova. Organizatorima je, inače, ponuđeno bilo više od 3000 filmova.

Festival je otkrio ostvarenja poput ´Seks, laži i video-vrpce´ Stevena Soderbergha, ´Reservoir Dogs´ Quentina Tarantina te ´U zamci´ koji je bio prošlogodišnji kandidat za Oscara za najbolji film.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara