Filmska propaganda: Pogledajte koja skrivena značenja kriju animirani filmovi

Filmska propaganda: Pogledajte koja skrivena značenja kriju animirani filmovi

Foto: IMDB

SKRIVENE poruke i značenja filmove krase oduvijek, a nerijetko, propagandi ne mogu pobjeći ni animirani ni dječji filmovi. Evo šest animiranih filmova koji su "prokopani" u potrazi za dubljim značenjem.

Tajni život kućnih ljubimaca (The Secret Life of Pets, 2016.) - Životi crnaca su bitni

Trenutni hit u kinima, osobito u vidu recentnih događanja u Dallasu, privukao je mnogo pažnje. Prominentni profesor političkih znanosti sugerira da je ovaj animirani film skrivena metafora o rasnom ugnjetavanju. Ako se njega pita, ljuti zec Snowball (Kevin Hart) nije tek lik koji oplakuje svoje izbacivanje iz toplog kaveza na opasne ulice. Pogledajte li pažljivije, možda i vi pronađete parabolu o maltretiranju Afroamerikanaca u dominantno bijelačkom društvu.

Smrznuti (Frozen, 2010.) - Ljubav su otvorena vrata (ormara)

Kao što su zagovornici hashtaga #giveelsaagirlfriend na Twitteru primjetili, princeza većinu vremena nešto drži u sebi. Kad se konačno ohrabri, biva prognana da bi konačno prihvatila pravi identitet i u ledenom vrtlogu prihvaća svoj pravi identitet . Do kraja filma jasno je kako "sestrinska" ljubav pobjeđuje tradicionalnu romantiku, a metafora je, nekima, više nego jasna.

Tko je smjestio Zeki Rogeru (Who Frammed Roger Rabbit, 1988.) - Portret rasne segregacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pionirska fantazija Roberta Zemeckisa prvi je spoj igranog filma i animacije. Radnja je smještena u noir Los Angeles u kojem se crtani likovi svakodnevno bore s diskriminacijom i predrasudama te su prisiljeni živjeti u odvojenom kvartu. Namjera redatelja možda i je upitna, ali takva interpretacija zaista nije previše čudna.

Coraline (2009.) - Zašto ne valja pričati s nepoznatim osobama

Radnja ove bajke snimljene u stop motion tehnici vrti se oko djevojčice koja otkrije paralelni svemir u koji uđe kroz psihodelični tunel u svom sumnjivom gotičkom domu. Tamo, s druge strane, upoznaje "Drugu Majku" koja joj dopušta da jede koliko želi i općenito koristi sve moguće taktike i trikove ne bi li je odvukla od pravih roditelja. U posljednjem činu razotkriva se kao čudovište koje jede djecu.

The Lego Movie (2014.) - Očita antikapitalistička priča

"Everything is awesome" ili "dobro je sve" u lokalnoj kolokvijalnoj inačici, pjesmica je koju znaju svi, a ovaj animirani film nema tendenciju sakriti svoju antikapitalističku poruku. Dapače, sasvim je suprotno, Lord Business zli je tiranin, a radnici se stalno potiču na slijepo prihvaćanje konzumerističkog životnog stila. Dobro je sve.

Happy Feet (2006.) - Besramna eko propaganda

Oskarovac iz 2006. svima je bio tek hrpa raspjevanih kraljevskih pingvina čiji životu su obogaćeni kad nauče plesati. No, za neke, film je animirana verzija propagande Ala Gorea. Pingvine i globalno zagrijavanje svakako je moguće povezati, no neki idu toliko daleko da dječji film optužuju za skrivene "zle" poruke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara