Filmski heroji i zlikovci na američkoj listi 100 najboljih

ODVJETNIK iz malog grada i sofisticirani kanibalski gurman našli su se na vrhu liste 50 najvećih heroja i 50 najvećih zlikovaca, koju je Američki filmski institut predstavio u trosatnoj emisiji na programu CBS ovih dana.

Atticus Finch, junak filma "Ubiti pticu rugalicu" iz 1962. i Hannibal Lecter, koji se pojavljuje u četiri filma, od kojih je najpoznatiji "Kad jaganjci utihnu" iz 1991., prvi su na listi AFI-ja "100 godina... 100 heroja i zlikovaca". Oba glumca - Gregory Peck i Anthony Hopkins - osvojili su Oscare za te uloge.

"Ti su likovi tako snažni. Ljudima se svidjela ideja" da se tradicionalna lista AFI-ja podijeli na dvije konkurentske liste od po 50 likova, kaže direktorica AFI-ja Jean Picker Firstenberg. Priznala je da je bilo teško odrediti tko je heroj, a tko zlikovac. "Granica je ponekad nejasna, jer ništa nije crno-bijelo ".

Među prvih pet heroja nalaze se Indiana Jones, koji se prvi put pojavio u "Tragačima izgubljenog kovčega", James Bond, čije je prvo pojavljivanje na velikim ekranima bilo u "Dr. No", Rick Blaine, ljubavnik u progonstvu iz "Casablance" te Will Kane, nepokolebljivi šerif iz filma "Točno u podne".

Sa strane zlikovaca tu su Norman Bates, čuvar motela iz "Psiha", Darth Vader iz "Imperij uzvraća udarac", Zla vještica sa Zapada iz "Čarobnjaka iz Oza" te stroga bolničarka Ratched iz "Leta iznad kukavičjeg gnijezda".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista, za koju je glasalo 1500 osoba iz holivudskog filmskog svijeta, kritičarskih i akademskih krugova, sigurno će izazvati rasprave. Među herojima, koji su definirani kao likovi sa "smislom za moral, hrabrost i cilj", nalaze se i dvojbeni tipovi kao što je Rocky Balboa iz "Rockyja" (br. 7), Oskar Schindler iz "Schindlerove liste" (br. 13) te Thelma Dickerson i Louise Sawyer iz "Thelme and Louise" (br. 24).

Zlikovci - "izopačenog uma, sebičnog karaktera, željni moći" - još su raznovrsniji. Među njima su Michael Corleone iz "Kuma II" (br. 11), bijela psina iz "Ralja" (br. 18), Eve Harrington iz "Sve o Evi" (br. 23) te Marsovci iz "Rata svjetova" (br. 27).

Ovo je šesta lista koju je AFI izradio kako bi potaknuo široku raspravu o filmskoj povijesti među filmoljupcima.

"Njezin cilj je aktivirati ljudsku maštu", kaže Firstenberg. "Oni koji su pogledali filmove i poznaju heroje i zlikovce željet će ih vidjeti ponovno, a oni koji nisu, potražit će ih nakon ove liste. Uvjeravam vas da će "Ubiti pticu rugalicu" u sljedećih par mjeseci vidjeti tisuće, ako ne i milijuni gledatelja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara