Folk Oskari: Sviraj nešto narodno, ponašaj se prirodno!

Foto: Dragan Predojević

"KADA te jednom poljubi Hrvatica, neće ti pomoći ni mamica ni tatica!" - odzvanjao je refren katakombama osječkog Studentskog centra. Pjesma se nije izvodila na festivalu domoljubne pjesme "Brodfest", niti u hrvatskom katoličkom centru Sunshine u Melbourneu, već u carstvu narodnjačkog provoda, klubu "Oks" u Osijeku.

>>> Predstavljamo srpske narodnjačke zvijezde s Folk Oskara
>>> Braco i Jajan glavni zabavljači u bakstageu

"Mali Princ" folka u Hrvatskoj, Alen Borbaš, čovjek koji je uvelike zaslužan što se folk glazba probila iz ilegale u velike hale, ovaj put je ostao onemogućen u namjeri da dodjelu narodnjačkog "Oskara" upriliči u svoj njegovoj raskoši i veličini u gradskoj sportskoj dvorani "Zrinjevac".


Alen Borbaš u društvu s Gogom Sekulić

Lokalni glavonje i Glavaši, glava zabijenih u pijesak mislili su da će zabijanjem priredbe u underground smanjiti njen značaj i pozornost koju joj javnost pridaje, ali kako li su se samo prevarili.

Drugi hrvatski "nojevi", oni glazbeni, čije se mizerne naklade i popularnost među narodom ne mogu niti usporediti sa prođom i poštovanjem koju narodnjaci uživaju, negiraju i ne priznaju Vesnu Pezo, koja je zamislite, prava, pravcata Hrvatica. Ali što joj to vrijedi, kad svira, fuj, narodnjake, makar je njena pjesma sa početka reportaže počela pozdravom našim rukometašima.

Ali ne daju se narodnjaci, iako se sve urotilo protiv njih. Velike sociološke rasprave o pogubnom utjecaju takve glazbe na mlade u Hrvatskoj, kao i predstavljanje ovih zvijezda kao nekakvih srpskih vanzemaljaca neprispodobivih našem podneblju, gube na značaju kada satima prije priredbe vidite desetke srednjoškolaca kako na minus 10 čekaju na autogram od Olje, Vele ili Goge.


Nitko se kući nije vratio praznih ruku

Rock buntovništvo, punkerska revolucija, detroitski techno započeli su svoj put iz podruma, a narodnjački plimni val, koji je već zapljusno ili zagadio, kako vam drago, Hrvatsku, opet se nasilno želi, efektom vraćanja paste u tubu, ugurati u podrumske gabarite koji su mu odavno postali tijesni.

Tako se u Oksu okupila šarena, nakinđurena svita sa "ovih prostora", da uz pomoć make upa i playbacka pred raspomamljenom tinejdžerskom publikom, potvrdi tko su gazde i gazdarice u folk svijetu.

Aparati blicaju, zvanice se smještaju, a meštar ceremonije u bijeloj bundici sastavlja set listu i govori kako je pjevač godine Sejo Kalač upravo sletio na beogradski aerodrom sa jedne od bjelosvjetskih tezgi i autoputom "Bratstva i jedinstva" jurnuo put Osijeka, jer ova nagrada ima itekakvu težinu i jedino se jako opravdani izostanci primaju.


Indexova fotografska zvijezda Dragan Predojević i Goca Sekulić

Najviše pozornosti u vip prostoru plijenile su Goga Sekulić, silkonom podboltano oživotvorenje sna svakog balkanskog mužjaka i njene dvije blazirane plesačice. One su se dolaskom na pozornicu, preobrazile iz uspavanih i puderom preopterećenih vješalica u djevojčice iz pakla, tijela fleksibilnijih od Đapićevih stavova o koalicijskim partnerima.

Ako ste spremni vaš urbani kredibilitet staviti na kocku, poslušajte Gogin "Sexy biznismen". Neupitna himna svih sponzorušica sa kotrljajućim plesnim grooveom, pokazat će da između proračunatih nositeljica špičoki od Ušća do Špice nema baš nikakve razlike.

Ili kad voditeljica dodjele izjavi "Treba da kažemo koja je to PESMA hit godine DVIJE TISUĆE pete", a Vuco to sve skupa uglazbi i sa Mitrom Mirićem zaviče: "Dalje do Osijeka i Novoga Sada odveo me put do Beograda, trgnem dvi tri ljute ne skrećem sa rute Banja Luka, Tuzla, eto Sarajeva".


Indexov novinar Zvonko Alač i Sejo Kalač

"Svuda teče ista muzika", a sa drvenog svoda prepune diskoteke u potocima teče vlaga od isparavanja tijela, kroz čije kapi gledamo nastup mahagonij zblajhanog čiče Miloša Bojanića koji prije nastupa popravlja tupe, a sad uz potporu cijelog sabora trubača odvaljuje "Vrti se kao čigra".

Olja Karleuša, pokazala je već poznato, da je Lepa Brena konačno dobila više nego dostojnu nasljednicu, a njena preplastična i poznatija prezimenjakinja se može sakriti pred mačkastom i neobuzdanom Oljom, koja na stageu prede, mijauče i riče.

Folk svijet ne poznaje dobne granice, jer nakon nje nastupa Novica Zdravković, brat blizanac pokojnog Tome, koji jedini ima prava na izvođenje pjesma ovog velikana.

Najveće ovacije pobrao je Dejan Matić, "srpski Andrea Bocelli", slijepi pjevač s kojim je publika u emotivnom transu otpjevala "Budi se sa mnom".

Spektakl je zaključio Sejo Kalač stadionskom "Ala ala", na kraju koje je poručio, a mi svi poslušali "Hvala lijepa, voli vas Sejo, idemo se opit!"

Opširnu galeriju fotografija s Folk Oskara pogledajte u Indexovom Nightlifeu.

                               

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara