FORD F-150 by Roush Technologies

FORDOVI obožavatelji koji cestom žele dominirati na "američki način" imaju barem dvije opcije. Jedna je odabir tvornički tunirane SVT izvedbe jednog od serijskih modela, a druga posjeta tvrtki Roush Performance.

Osim Fordovih modela Mustang i Focus, Roush odnedavna nudi i Fordov pick-up F-150 u izvedbi s pojačanim motorom. Stage 3 izvedba razvijana je pune dvije godina, a kako tvornička SVT izvedba istog kamioneta još nije spremna, to je jedini pick-up koji može odmjeriti snage s Dodgeovim kamionetom opremljenim Viperovim motorom. Koliko god besmisleno zvučalo, ova je koncepcija u SAD-u vrlo popularna.


Klikon na sliku možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Roush je motor opremio hladnjakom stlačenog zraka i kompresorom, a rezultat je porast snage 5,4 V8 benzinca iz Triton serije na 445 KS koje razvija pri 5.000 o/min. Maksimalni zakretni moment iznosi okruglih 500 lb-ft (oko 680 Nm).


Interijer "sređenog" kamioneta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok podatak kako kamionet postiže 96 km/h za oko sedam sekundi zvuči impresivno, potrošnja goriva od (autocesta/grad) 16,5/21,5 litara na 100 prijeđenih kilometara neće se nikome dopasti, pa ni samim Amerikancima. Nova izvedba posjeduje osjetno mekše podešen ovjes od prethodnih uradaka, a odgovorni u tvrtki navode kako su dinamička svojstva osjetno bolja.


Impresivno vozilo na jednako impresivnim 20-inčnim kotačima

Cijena prerade je 15.860 USD (oko 90.500 kn), a osim preinaka motora i ovjesa uključuje paket spojlera, 20-inčne naplatke i brdo detalja, pa i kožom presvučena sjedala. Inače, serijski F-150 s 5.4 V8 motorom (300 KS, 500 Nm) stoji oko 30.000 USD, odnosno manje od 200.000 kn.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara