Fotke na društvenim mrežama o vama otkrivaju i više nego što biste htjeli

Fotke na društvenim mrežama o vama otkrivaju i više nego što biste htjeli
Foto: Instagram

DRUŠTVENE mreže su danas dio naše svakodnevice, a većina ljudi ima otvoren profil barem na jednoj od njih. No, jeste li znali da sadržaj koji objavljujete na njima puno govori o vama?

Za Daily Mail psihologinja Elena Tuorini iz jedne klinike u Londonu otkrila je da fotke koje dijelimo na društvenim mrežama pokazuju "najbolje aspekte našeg života i verziju nas samih koju mi smatramo najsavršenijom". 

Evo koje su najčešće objavljivane fotke i što one govore o vama. 

Selfieji

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daria Nikitina (@darialatayko) on

Budimo realni: nitko ne želi objaviti loš selfie, stoga je oko njih potrebno puno posla: savršena šminka, dobro osvjetljenje i pravi kut snimanja. Nakon toga ćemo ih nerijetko urediti i kojim filterom. Lynn Morrison, marketinška stručnjakinja, objasnila je što poručuju osobe koje vole objavljivati selfieje. 

"Selfieji uvijek govore: ja sam pametna, spontana i živim najbolji život. Moja šminka je sasvim slučajno savršena", tvrdi Lynn. 

Pejzaži i znamenitosti

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Şeyda Uzun (@uzunphotography) on

Svi poznajemo nekog tko, kad je na putu, ima potrebu pokazati sve što je vidio i doživio. Lynn smatra da takve osobe traže potvrdu. 

"Ovakve fotke najbolje ističu nečiji društveni i financijski status. Dok drugi crnče na poslu, vi objavljujete fotke sa sunčane plaže koje moraju izazvati barem malo zavisti", kaže ona. 

Akcijske fotke

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr.Shreiqi (@dr.shreiqi) on

Još jedan klasik koji često viđamo na društvenim mrežama: fotke na kojima radite nešto uzbudljivo. Bez obzira na to radi li se o planinarenju, vožnji jet-skija ili nečemu trećem, ove fotke pokazuju vašu avanturističku stranu, no i one govore da vam treba potvrda. 

"Problem nastaje kad iz toga crpite dokaze za vlastitu vrijednost. Nije dobro ako vam samopouzdanje ovisi o broju lajkova koje ste prikupili", ističe Lynn. 

Postignuća

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🇵🇹 alra🌙 (@carla_a_costa) on

Osobe koje se na društvenim mrežama hvale svoji dostignućima, poput istrčanog maratona ili položenog ispita, traže nagradu, makar samo u broju lajkova. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara