FOTO Inicijativa "50 nijansi zelene" spojila zdravu i ukusnu hranu

FOTO Inicijativa "50 nijansi zelene" spojila zdravu i ukusnu hranu
Foto: Press

USUSRET novoj turističkoj sezoni u Splitu je na inicijativu ugostitelja Sandre i Dane Tahirovića održan tematski edukativni ručak pod nazivom "50 nijansi zelene". Cilj tematskog ručka bio je demonstrirati spoj nutricionizma i gastronomije uz uvažavanje svjetskih trendova, a domaćini su bili Zora Bila i Winebox.

"Nutricionizam nikada nije bio involviran u modernu gastronomiju koliko je to danas. Zadnjih desetak godina intenzivirana je potreba za promjenom prehrambenih navika u cijelom svijetu, a tome su doprinjela brojna znanstvena istraživanja", istaknula je dijetetičarka i nutricionistkinja Olja Martinić, koja je ujedno i autorica koncepta tematskog ručka.

"Među najzaslužnijima koji su ustanovili vezu između zdravlja čovjeka i modela prehrane su dva svjetski priznata znanstvenika podrijeklom s naših prostora. Jedan od njih je Georg Mateljan, autor koncepta "100 najzdravijih namirnica svijeta", a na njegova znanja i otkrića koristila je i bivša prva dama SAD-a Michelle Obama u svom projektu poboljšanja prehrambenih navika. Uz Mateljana,i biolog prof.dr. Duško Erlich iz pariškog Sorbonea dao je doprinos u izučavanju probavnog sustava i njegove uloge u iskoristljivosti nutrijenata", objasnila je.

Martinić je istaknula kako je suradnja s nekoliko strana bila ključna za realizaciju cijele priče.

"Podijeliti važne znanstvene činjenice s ugostiteljima koji očekuju dinamičnu sezonu bila je osnova za postavljanje koncepta tematskog ručka. Znanje je jednostavno proslijediti dalje uz veliku i nesebičnu podršku medija koji su sve ove godine pravi promotori mediteranske prehrane", zaključila je.

Gastronomi Sandra i Dane Tahirović pripremili su ručak u pet slijedova koristeći 50 namirnica s popisa 100 najzdravijih namirnica svijeta.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara