FOTO Jedinstveni Božić u Splitu s Jedinstvom

FOTO Jedinstveni Božić u Splitu s Jedinstvom

Foto: Nikola Radovani

ZNATE li koja je poveznica između slavnih hrvatskih skladatelja Josipa Hatzea, Silvija Bombardellija, Ljube Stipišića, te prvaka opere HNK Split Ratomira Kliškića, Božene Svaline i Ivice Čikeša?

Ne znate? Svi oni potekli su ili su bili dio jedne te iste kulturne institucije u gradu Splitu. Pitate se koje? HNK Split naravno, logičan je odgovor. No prije kazališnih dasaka, svi oni su svoje umjetničke početke ostvarili u najstarijoj amaterskoj instituciji Splita, u Kulturno umjetničkom društvu Jedinstvo iz Splita, društvu koje upravo ovih dana ulazi u obilježavanje svoje 99.obljetnice postojanja.

Čuvajući baštinu Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske cijelo jedno stoljeće, tako su i jučer, 9.prosinca 2017., svojim nastupom uveličali svečanost paljenja druge adventske svijeće u Splitu pored fontane na Trgu dr. Franje Tuđmana na Rivi.

U samom činu paljenja 2. adventske svijeće u Splitu sudjelovala je ženska vokalna skupina folklornog ansambla KUD-a Jedinstvo koja je otpjevala nekoliko adventskih pjesama u capella verziji.

Nakon toga program je nastavljen u crkvi Sv. Frane gdje su članice folklornog ansambla uz mandolinski orkestar Jedinstva održale svoj prigodni adventski program. Možemo reći da je ova lipa splitska noć prošla uz nježne zvukove mandolina i predivne glasove djevojaka koje su nas odjevene u stare splitske nošnje vratile u neko staro doba splitskih predbožićnih ugođaja. Cijelom događaju nazočili su i dogradonačelnik grada Splita Nino Vela s obitelji,  Mariana Pivalica, predstavnica TZ Grada Splita te fra Žarko Relota kao i ostali dužnosnici grada i županije.

Inače, ovaj najuspješniji i najstariji folklorni ansambl na hrvatskoj obali Jadrana, u suradnji s TZ Grada Splita u svom adventskom programu pod nazivom Jedinstveni Božić s Jedinstvom svake subote u mjesecu prosincu u jutarnjim satima od 11 do 12 sati, dariva svoje sugrađane adventskim napjevima u izvedbi folklornog ansambla i programom koji se odvija na atraktivnim lokacijama grada poput Vestibula, Peristila, Pjace i Voćnog trga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara