FOTO Palača od 4,5 milijarde kuna: Erdogan i njegova žena žive u neviđenom luksuzu

FOTO Palača od 4,5 milijarde kuna: Erdogan i njegova žena žive u neviđenom luksuzu

Foto: tccb.gov/Guliver Image/Getty Images

IAKO tvrdi da živi "skromnim i jednostavnim" životom poštujući muslimanske vrijednosti te da joj se dan sastoji od brige za domaćinstvo, ne postoji ništa što Emine Erdogona voli više o trošenja novca. U tome joj pomaže činjenica da je njen suprug Recep Tayyip Erdogan nagomilao bogatstvo koje se procjenjuje na 139 milijuna funti te da posjeduju barem tri palače diljem Turske, piše Daily Mail.

Emine najviše voli ići na putovanja, gdje voli obnoviti svoju garderobu, ispunjenu uglavnom dizajnerskim krpicama, cipelama i torbicama. Dok četvrtina stanovništva živi ispod granice siromaštva, a njih dva milijuna preživljavaju s tek tri funte dnevno (oko 27 kuna), predsjednikova supruga voli ispijati poseban bijeli čaj čija je cijena oko 1500 funti za kilogram.

Čaj ne ispija iz bilo kakvih šalica, već iz onih sa zlatnim listićima, vrijednih 250 funta svaka. U domovini pak tvrdi da je toliko štedljiva da čak i kore limuna i jabuka koristi za proizvodnju domaćeg octa.

Jednom je navodno zbog nje zatvoren trgovački centar u Bruxellesu kako bi u miru kupila nove dizajnerske cipele, a dok je pratila supruga na službeni put u Varšavu, spiskala je više od 37.000 funti na antikvitete. Sve antikvitete koje je kupila odnijela je u golemu palaču koju je Erdogan izgradio na rubu turske prijestolnice Ankare.

Izgradnja palače koštala je više od 500 milijuna funti (4,5 milijarde kuna) pa se na njenom uređenju nije ni najmanje štedjelo. Tako su svilene tapete na zidovima koštale 2000 funti po roli, a vrata kojih ima više od stotinu (po jedna u svakoj prostoriji u palači) plaćena su 36 tisuća funti. Prema jednom izračunu samo za vrata je izdvojeno 5 milijuna funti. Dva milijuna funti više koštali su tepisi po cijeloj palači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritičari megalomanskog zdanja tvrde da bi Erdoganova palača posramila čak i Sadama Huseina, koji nije skrivao da voli zlato i dijamante. Drugi tvrde da palača izvana više izgleda kao stanica kineske željeznice nego kao zgrada u bivšem Otomanskom carstvu.

Nakon što je objavljeno da su troškovi gradnje palače dvostruko veći nego što je bilo planirano, Erdogan je kritičare utišao izjavom da će nova raskošna palača povećati ugled Turske u svijetu.

Kad je izgradnja započela tvrdio je da će se za gradnju koristiti samo prirodni materijali iz Turske, no na kraju se ispostavilo da je krov izgrađen od materijala iz Njemačke, a mramor je stigao iz Indije.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara