Francuzi optužuju restauratore: Britanci Da Vincijevo remek djelo pretvorili u "bliješteći nered"

Foto: Ilustracija

DVA KUSTOSA u jednom od najuglednijih muzeja na svijetu, pariškom Louvreu, odstupila su sa svojih pozicija jer su zgroženi restauracijom slike slavnog Leonarda da Vincija. Radi se o slici koja je remek-djelo figuralne kompozicije "Djevica s djetetom i sv. Anom" nastalom 1508. godine., vrijednoj skoro milijardu i pol kuna.

Slika je restaurirana u londonskoj Nacionalnoj galeriji i bila pod nadzorom međunarodnog odbora od 20 stručnjaka, a zatim vraćena u pariški Louvre. Ipak Segolene Bergeon Langle i Jean-Pierre Cuzin kažu da je original znatno izbijeljen i da su "prerevni Britanci" koristili prejake kemikalije te da nisu rađeni prikladni testovi prije planiranog dubinskog čišćenja slike nazivajući rezultat "bliještećim neredom".

Rad britanske Nacionalne galerije je već prije kritizirao Michael Daley, ravnatelj "ArtWatch UK": "Ostavke kolega iz Pariza su jasan znak nepovjerenja odboru u Londonu. Restaurirana `Djevica s djetetom i svetom Anom` je sad poprilično blještava. Leonardo nikad nije htio da mu se slika pretvori u ovakav nered. Louvre je tradicionalno puno pažljiviji u restauraciji. Počelo nas je zabrinjavati u kojoj je mjeri prisutan nemar prema remek djelima poslanim na čišćenje i obnovu". Britanska Nacionalna galerija odbila je komentirati navode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara