Glavni grad Indonezije brzo tone

Izgradnja visokih zgrada i pretjerana eksploatacija podzemnih voda dovela je do toga da je glavni grad Indonezije u zadnjih 12 godina potonuo čak stotinjak centimetara, objavljeno je u ponedjeljak.

Iz zajedničke studije što su je proveli PT Sucsofindo i gradska uprava za rudnike vidi se da Džakarta brzo tone što bi moglo omesti sva nastojanja da se indonezijski glavni grad spasi, objavio je Jakarta Post.

Prema riječima Harisa Pindratna, direktora gradske agencije, razni dijelovi Džakarte ne tonu jednako, najteže je stanje u sjevernome dijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ondje se zemlja svake godine od 1999. do 2005. spuštala od dva do osam centimetara. Zapadni dio Džakarte tone po 2,2 centimetra, istočni 1,3-3 centimetra, a južni 2 centimetra godišnje, kaže Pidratno.

Prema njegovim riječima, gradnja visokih hotela, stanova, ureda, trgovačkih centara odgovorna je 80 posto za spuštanje Džakarte, eksploatacija vode 17 posto, a samo tri posto je krivo prirodno povlačenje tla.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara