Gledatelji ismijavaju BBC zbog očajnog Photoshopa u životinjskom dokumentarcu

Gledatelji ismijavaju BBC zbog očajnog Photoshopa u životinjskom dokumentarcu
Screenshot: YouTube

U NAMJERI da život u divljini prikažu dramatičnijim nego što to uistinu jest, producenti nove BBC-jeve dokumentarne serije "Serengeti" zaigrali su se u Photoshopu i naišli na brojne kritike, pa i ismijavanje. Sporna je scena u kojoj se mladunče zebre pokušava probiti kroz rijeku punu krokodila, u kojoj je i najvećim amaterima jasno da je glava zebre fotošopirana u rijeci.

Četvrta epizoda dokumentarne serije nosi naziv "Nesreća" te prikazuje krdo zebri koje pokušavaju prijeći rijeku dok ih promatraju krokodili. Dok je u jednoj sceni zebra prikazana u krdu koje pokušava slijediti, u sljedećoj je pokazana njezina neuvjerljivo izrezana glava koja se gubi u vrtlogu rijeke.

Gledatelji su na društvenim mrežama izrazili nezadovoljstvo neuvjerljivom kompjutorskom animacijom. "Jesam li ja lud ili su oni upravo fotošopirali zebru u rijeci? Koji k***", pišu razočarani gledatelji. "Ovo je izgledalo potpuno lažno", primijetili su gledatelji i dodali da "BBC više nema dostojanstva".

Negodovanje nije mogao ne primijetiti redatelj John Downer, koji je seriju napravio za BBC i Discovery. "Namjera nam je bila izgraditi čist i dramatičan narativ koji odražava svakodnevicu životinja Serengetija. Životinje nisu napravljene kompjutorskim tehnikama, ali su one korištene kako bi pomogle dramatičnom toku scena", stoji u službenoj izjavi redatelja.

Već od prve epizode ovaj dokumentarni projekt koji prati život u savanama sjeverne Tanzanije i jugozapadne Kenije nailazi na podsmijeh gledatelja, koji dramatizaciju serije uspoređuju s najjeftinijim reality showovima. "Riječ je o Serengetiju, zašto pretjerujete? To je predivno mjesto, a ne epizoda 'Eastendersa'", napisao je gledatelj, referirajući se na poznatu TV sapunicu s neuvjerljivim zapletima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara