Globecruiser: Kopnena krstarica

ZA SVE koji vole putovati, a pritom se ne žele odreći komfora vlastitog doma Globecruiser je idealan izbor.

Najkraće rečeno, Globecruiser je kuća na kotačima vrijedna gotovo pola milijuna eura. Kao osnova je poslužio MAN TGA 6x6, a pokreće ga 12,8-litarski redni šest-cilindarski turbo-dizelski motor. S maksimalnih 388 kW/530 KS ovaj monstrum odlično ispunjava zadaću po pitanju manevarskih svojstava, dok je u polju ekologije ostao na razini Euro 3 norme.

Od podataka o gotovo deset metara duljine i 19 tona ukupne mase puno zanimljivije informacije vezane su uz korisni prostor. Specijalno prilagođeni kontejner dugačak je sedam i širok dva i pol metra što daje dovoljno prostora za organizaciju svih stambenih funkcija.

Njih podupiru spremnici vode kapaciteta 550 litara, dok se za opskrbu električne energije brinu četiri solarna panela (960 W) koji pune baterije. Centralno grijanje ovdje se podrazumijeva, kao i potpuno funkcionalna kupaonica. 


 
S obzirom da su performanse ovdje manje važne, posebno na asfaltu, dovoljno je reći kako Globecruiser ima spremnik goriva kapaciteta 860 litara, što mu osigurava pristojnu autonomiju. I na kraju spomenimo kako kompletna prerada koja uključuje cjelokupnu opremu za višednevni boravak stoji oko 490.000 eura.

Od 1979. godine otkako se austrijska tvrtka Action Mobil bavi ovim poslom klijentima širom svijeta isporučeno je oko 250 primjeraka ekspedicijskih vozila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara