Video: Godinu dana živjela po biblijskih "Deset ženskih zapovijedi", sad o tome piše knjigu

Video: Godinu dana živjela po biblijskih "Deset ženskih zapovijedi", sad o tome piše knjigu

Foto: Facebook

POČETKOM listopada 2010. godine Rachel Held Evans odlučila je posvetiti godinu svog života doslovnom praćenju biblijskih smjernica za žene. Od starog do novog zavjeta, od Postanka do Otkrivenja, a njena misija nije bila ismijavanje ili omalovažavanje Biblije niti veličanje patrijarhalnih ideja već istraživanje toga kako i u kojoj mjeri Biblija utječe na naš svakodnevni život.

Njeno istraživanje dovelo ju je u susret s Amišima i Kvekerima, preko benediktinskog samostana u Alabami do majušnih sela u Boliviji, a o njenim iskustvima i proputovanjima imat ćemo prilike čitati u knjizi koja bi se na tržištu trebala pojaviti tijekom iduće godine.

U kratkim crtama, otkrila je da doslovno tumačenje baš svakog slova Biblije nije jednostavan posao, a u svojim nastojanjima da živi krepostan život prošla je brojna iskustva. Primjerice, u potpunosti se podredila suprugu i nazivala ga "gospodarom", šivala je vlastitu odjeću, naučila kuhati, suzdržavala se od tračanja, pokrivala glavu tijekom molitve, a za trajanja menstruacije kampirala je u dvorištu (nešto slično može se pronaći vezano i za muškarce koji su doživjeli noćnu poluciju). Uglavnom, godinu se dana upuštala u sve one sulude običaje koji su još jednom nepotrebno dokazali da velik dio naše i vaše Biblije nema funkcije u životu modernog čovjeka. Svakog mjeseca koncentrirala se na jednu vrlinu (poslušnost, skromnost, plodnost, tišina itd.), a u tome joj je pomogla lista "Deset ženskih zapovijedi" koju je sastavila proučavajući Bibliju:

 1. Podredit ćeš se muževoj volji
 2. Posvetit ćeš se obavezama u kući
 3. Budi majka
 4. Budi nježnog i tihog duha
 5. Oblači se skromno

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 6. Pokrivaj glavu tijekom molitve
 7. Ne reži kosu
 8. Ne podučavaj u crkvi
 9. Ne tračaj
10. Nećeš biti autoritet muškarcu

Iako je kristalno jasno da ovih deset zapovijedi iz današnje perspektive djeluje kao zastarjeli pokušaj stvaranja "savršene žene", zanimljivo je vidjeti koliko se toga (doduše, u nešto blažoj varijanti) zadržalo do današnjih dana. Na kraju krajeva, nije tajna da Biblija daje precizne smjernice današnjim "raspojasanim" ženama koje su vremenom "zaboravile svoje mjesto", ali i da bi mnogi voljeli vratiti se u to prekrasno i jednostavno vrijeme kada ste jogunastu ženu mogli dovesti u red bez posljedica. Međutim, sve ovo možemo gledati i s pozitivne strane jer za razliku od nekih, u ovom smo pogledu ipak napredovali i bilo bi zlonamjerno reći da se ništa nije promijenilo. Koliko god se činilo da se po nekim pitanjima nismo makli iz najcrnjeg mraka ljudske zatucanosti, katolici su u tumačenju Biblije ipak fleksibilni, a tu smo naviku vjerojatno pokupili od vlastitih vjerskih vođa čija sklonost slobodnom tumačenju božjih zakona ponekad budi divljenje.

Iako nije najjasnije kako Biblija gleda na intervjuiranje žena od strane žena, Rachel je okupilo mnoštvo sugovornica koje su u svakodnevni život uključile i brojne drevne običaje. Između ostalog, razgovarala je i sa suprugom poligamista, ortodoksnom Židovkom i majkom koja pripada "Quiverfull" pokretu (konzervativna skupina kršćana koncentriranih na prokreaciju). U istraživanju su joj pomogli i brojni suradnici koji su dali svoje mišljenje o pojedinim dijelovima Biblije, a Rachel se oko svakog pitanja dodatno konzultirala sa pripadnicima različitih vjeroispovijesti. Iako se to ne bi trebalo posebno isticati, autorica je prije početka eksperimenta pročitala kompletnu Bibliju i izvukla apsolutno sve što se tiče majki, kćeri, sestara, supruga, udovica i kraljica.

U svakom slučaju, bit će riječ o zanimljivom štivu, a ako je Rachel Held Evans i kamerom dokumentirala svoja iskustva u skorije bi vrijeme mogli pogledati i zanimljiv dokumentarac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara