Golf za put oko svijeta

Golf za put oko svijeta

POTROŠNJOM od 4,5 litara plinskog ulja Golf TDI novi je član Volkswagenove grupe BlueMotion. Pogoni ga dobro znani 1,9 litreni pumpa-brizgaljka dizelaš rondavog zvuka, ali povoljne potrošnje i performansi. S tvornički deklariranom potrošnjom Golf bi s jednim spremnikom trebao prevaliti punih 1.200 km.

105 KS i 250 Nm okretnog momenta brojke su otprije poznate, ali novi je Golf opet za nijansu uvjerljiviji. Doradom na elektronici smanjeni su okretaji motora, a poboljšano je i hlađenje ugradnjom dodatnog ventilatora. Optimizirana je i aerodinamika prvenstveno spuštanjem šasije, pa novi koeficijent otpora zraka iznosi 0,3.

Svoju ulogu imaju i posebne gume dimenzija 195/65 R15 smanjenog otpora kotrljanja i tlaka povećanog za 0,3 bara. Povećani su i prijenosni omjeri u trećoj, četvrtoj i petoj brzini što se odražava na smanjenje potrošnje za 0,2 litre na svakih 100 km, odnosno u konačnici za 0,6 l/100 km u odnosu na serijski model.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajnja brzina povećana je sa 187 km/h na elektronski ograničenih 190 km/h. Na svoje će doći i ekolozi: Golf BlueMotion izbacuje 119 g CO2 po kilometru što je značajan napredak u odnosu na standardnih 135 g/km.

Sitna, ali bitna poboljšanja još su jedan korak u zadržavanju konkurentnosti na tržištu automobila kompaktne "Golf" klase i upravo je projekt BlueMotion dokaz da se prednost pravi malim koracima, a rijetko "divovskim skokovima". BlueMotion izvedba na njemačko tržište stiže krajem godine po cijeni od 20.615 eura ili svega 315 eura više u odnosu na klasični 1.9 TDI.

B.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara