Googleov vojni robot naučio nove trikove - iznenadit će se kad vidite što sve može

Googleov vojni robot naučio nove trikove - iznenadit će se kad vidite što sve može

Screenshot: Youtube

MNOGI kažu da je starog psa nemoguće naučiti novim trikovima, no to očito ne vrijedi i za robote. Atlas je robot kojeg je razvila tvrtka Boston Dynamics, dio Googleova carstva.

Iako djeluje kao da bi mu bolje odgovala uloga u postapokaliptičnom znanstvenofantastičnom filmu, Atlas se izvrsno snalazi i u ulozi kućne pomoćnice – naučio je mesti, čistiti i usisavati.
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naravno, održavanje kućanstva nije Atlasova primarna namjena. Riječ je o "iznimno pokretljivom humanoidnom robotu napravljenom za teško prohodne vanjske površine", tvrde iz Boston Dynamicsa. Razvijen je kao dio novih tehnoloških projekata američke vojske.

"Atlas treba često biti u pokretu kako bismo bili sigurni da nadogradnje koda nisu ništa pokvarile, a izvršavanje jednih te istih zadataka je dosadno", jedan od tehničara objašnjava učenje robota novim zadacima.


Atlas se natjecao i na "Robotskoj olimpijadi" na kojoj je morao izvršavati zadatke kao što su nošenje vodenog crijeva i vožnja automobila.

Koliko god bilo bizarno vidjeti jednog od najnaprednijih robota ikad napravljenih kako sa svojih 190 centimetara i 150 kilograma u slobodno vrijeme mete pod, tko kaže da nas nešto slično ne čeka u budućnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara