Guardian nahvalio tajnoviti hrvatski otok: "Uskoro bi mogao postati pravi hit"

Guardian nahvalio tajnoviti hrvatski otok: "Uskoro bi mogao postati pravi hit"
Foto: 123RF

"HRVATSKA se može osjećati poput glumca koji, unatoč talentu i karizmi, nikad ne dođe do megaslave. Ako je problem u tome da nije dobila pravu ulogu, onda bi uloga u filmu Mamma Mia 2, koji izlazi sljedećeg tjedna, mogla pomoći Visu, hrvatskom otoku. Lani ga je ekipa filma preoblikovala u 'grčki' resort Kalokairi koji je mjesto zbivanja filma", započinje svoj članak britanski The Guardian.

Dodaju da ako ste dovoljno bogati na Vis možete stići helikopterom, no trajekt koji vozi nešto više od dva sata stajat će vas 6,40 eura po osobi. 

"Bez obzir na način, dolazak je filmski. Nakon niza malih otoka, pojavljuje se luka obrubljena kremasto bijelim kućama. Kako se približavate, primijetit ćete zadovoljavajući omjer balkona, užadi na kojima se suši rublje i malih molova. Ako odsjedate u gradu Visu (a puno je razloga zašto biste trebali), ne treba vam auto. Potrebno vam je 20 minuta hoda od luke do Kuta, najstarijeg i najljepšeg dijela, u kojem se nalazi većina ljudi", ističe se u članku.

Podsjećaju da su Kut izgradili Mlečani u 17. stoljeću te da je riječ o nizu dvorišta i prilaza od vapnenca, nadsvođenih balkonima i stepenicama koje se penju u brdo. Ne postoje trgovine elegantne odjeće, samo mali dućani i trgovine opremom za brodove. 

>>>Među 11 najljepših skrivenih europskih plaža našla se i jedna hrvatska<<<

"Voda je bolno čista, hrana u kojoj se osjeća talijanski utjecaj temelji se na morskim plodovima. Naročito u Kutu, Vis sadrži pobjednički niz restorana smještenih u zidovima ruševnih palača. Zvjezdani primjeri su pizza u Lambiku i Lola u kojoj se osjeća utjecaj Španjolske. Cijene su pristupačne, obrok u Pojodi, koju proglašavaju najboljom na otoku, košta oko 30 funti", navode.

Vis izgleda kao Grčka koju su dizajnirali Nizozemci: ležeran, ali praktičan i učinkovit, navodi The Guardian.

"Nije velik otok, treba vam 15 minuta vožnje od grada Visa do sljedećeg po veličini grada Komiže. Jednako je lijepa, a to je i lokacija na kojoj je smještena produkcija Mamma Mije. Njena luka je prepravljena kako bi se mogle snimiti velike plesne točke. Komiža je glavna ribarska luka u kojoj se nalazi niz dobrih restorana. Komiža ima više plaža, onih hrvatskih šljunčanih, od Kuta", dodaju i ističu da je Vis mnogo mirniji od Hvara, svog istočnog susjeda orijentiranog više na klubove.

Dok Vis ima 3000 ležaja, Hvar ih ima 30.000.

>>>Guardian među deset klasičnih otoka uvrstio čak dva hrvatska<<<

"Nadam se da će ostati tako, jer je Vis trenutno jako slatko mjesto. Kruzeri ne mogu pristati, a postoji samo jedan hotel, 10-sobni San Giorgio, smješten u Kutu, iako postoji sve veći broj renoviranih vila i stanova", ističe autorica Sarah Turner.

"Zbog nekoliko stvari Vis je ostao ispod radara. Dok se većina zemlje otvarala prema turizmu u 1960-ima, Vis je bio nedostupan zbog jugoslavenske vojske. I dalje postoji 16 napuštenih vojarni diljem otoka, a očekuje se da će ih nekoliko postati resorti u sljedećem desetljeću", podsjeća.

Dodaje da unatoč svojoj opuštenoj vibri, Vis ima dovoljno znamenitosti kako bi se izbjeglo dosađivanje na plaži. Među njima su arheološki muzej i crkve, susjedni otok Biševo, niz spilja sa svjetlucavo plavim bazenima (koji se pojavljuju u filmu), koji su rezultat spoja sunčeve svjetlosti i bijelog pijeska na dnu mora.

"Tu je i akcijska strana otoka Visa, luke su obrubljene svim vrstama brodova, od onih za ekskurzije do onih za jedrenje. Ovdje je hit i bicikliranje, istraživanje mreže tunela koje je izgradila jugoslavenska vojska, uz ronjenje tijekom kojeg ćete vidjeti olupine iz Drugog svjetskog rata", naglašava se.

>>>CNN: "U lipnju morate vidjeti hrvatski otok po kojem su se skrivali partizani"<<<

Vis postaje popularniji. Fort George, britanska utvrda iz doba napoleonskih ratova, sada je pretvorena u mjesto za partyje. Oko njega su počele kružiti superjahte. Prošle godine je David Guetta održao party na palubi jahte nedaleko od Plave špilje, dodaje se.

"Na otoku se može naći još lokacija okruženih bodljikavom žicom koje su ostavština vojske, no mnogo je više grmova ružmarina, kapara i kadulje koji otoku daju raskošan izgled. Na otoku rastu brojna stabla rogača, naranči i limuna, dok se uokolo nalaze vinogradi i maslinici, posađeni nakon što je filoksera poharala otok početkom 20. stoljeća. Postoji i određeni pragmatizam koji možda dolazi s teritorijem. Grci su na otok donijeli vinovu lozu, a potom su stigli Rimljani s kupalištima i logistikom. Mlečani su ostavili trag u arhitekturi i kulinarstvu, a otok je bio pod okupacijom i Engleza i Francuza tijekom napoleonskih ratova. Za vrijeme Austro-Ugarske, sagrađene su ceste s tirolskim stubama te je usađen osjećaj učinkovitosti koji prevladava i danas, rekao mi je učitelj geografije Siniša iz osnovne škole na Visu, koji se ponudio da mi pokaže otok", naglašava Turner.

>>>Meghan Markle prije četiri je godine bila u Hrvatskoj: Pogledajte što je sve tu doživjela<<<

"Netko me pitao koliko kasne trajekti. Rekao sam mu da je ovo Hrvatska i da odlaze na vrijeme", rekao je Siniša novinarki, koja pak naglašava da otok nije bez problema.

Cijene kuća rastu, a sve više ih je namijenjeno samo za odmor. Nedostaje poslova zbog čega mladi odlaze, no mnogi se i vraćaju. Niko Rokis je Australac hrvatskog porijekla koji se vratio i zasadio vinograd te otvorio mali bar i restoran. Uredio je i igralište za kriket.

"Dolaze nam momčadi iz Velike Britanije. Mogu otići u Zapadnu Indiju gdje će ih pobijediti, i doći ovdje gdje neće", kaže.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara