Gypsy Philharmonic Orchestra: Spektakl romske glazbe uskoro u Lisniskom

Gypsy Philharmonic Orchestra: Spektakl romske glazbe uskoro u Lisniskom

Foto: Press

U KONCERTNU dvoranu Vatroslava Lisinskog 12. prosinca dolazi najveći romski orkestar – oni su Gypsy Philharmonic Orchestra i iako broje preko stotinu članova, u Zagrebu će ih nastupiti samo 60. Vrlo je poznato kako se uz romsku glazbu uvijek veže strast i emocija, a o tome što nas čeka u Zagrebu, popričali smo s članovima orkestra.

Možete li nam pobliže opisati Gypsy Philharmonic Orchestra?

GPO: "Osnovani smo krajem 2014. sa željom da okupimo romske glazbenike u Budimpešti i okolici i stvorimo nova radna mjesta. Svi su se glazbenici obrazovali na konzervatorijima i glazbenim školama, no za njih nije bilo mjesta u orkestrima i za život su zarađivali svirajući u restoranima."

Kakav repertoar svirate?

GPO: "Naš repertoar podijeljen je na dva dijela. Prvi je dio klasičan jer smo se mi, kao i svi drugi glazbenici, prvo susreli s klasičnom glazbom pri obrazovanju. Sviramo Brahmsa, Čajkovskog, Straussa, Montija, dok drugi dio repertoara čine tradicionalna romska djela."

Kako ste prihvaćeni od strane publike?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GPO: "Najviše koncentriramo Europom i često smo na putu. Publika nas je sjajno prihvatila i mislimo da je to dijelom i zbog našeg repertoara. Ljubitelje klasike uspijemo zainteresirati za romsku glazbu, a ljubiteljima romske glazbe uspijeva se svidjeti klasična glazba zbog načina na koji je sviramo."

Što vas čini toliko drugačijima od ostalih orkestara?

GPO: "Mi nismo samo članovi orkestra. Mi smo i obitelj. Orkestar čini pet obitelji, tako da nekoliko generacija svira u orkestru. Ovdje sviraju i očevi i djedovi i sinovi i unuci. Vrlo je obiteljska atmosfera! Također, Romi su poznati po tome da su strastveni i vatreni. Tako se i trudimo izvoditi našu glazbu pa na koncertima sviramo iz srca, bez notnih zapisa! To je, evo, također jedna od posebnosti."

Znači li to da ne primate žene u orkestar?

GPO: "Baš naprotiv! Trenutno svira pet žena u orkestru, a voljeli bismo da se taj broj poveća."

Prvi put nastupate u Zagrebu! Što možemo očekivati?

GPO: "Trudimo se svaki koncert odsvirati kao da nam je prvi i želimo ostaviti dojam na publiku. Zagrebačkoj publici pripremamo jedno iznenađenje, par brojeva poznate hrvatske glazbe. Nadamo se da ćemo ih time potpuno osvojiti." 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara