HDZ u tihom ratu protiv plakata fantomske stranke FNC

NAIZGLED običan predizborni plakat, standardne kompozicije i u političara uobičajene grafičkodizajnerske (ne)inventivnosti, on u odijelu, ponosit na svoj program i kažiprst (dojmljiviji možda i od Jurčićeva autostoperskog palca), a poruka možda jednako prazna i bizarna kao i druge.

"Glasuj za mene!", poručuje novi predizborni plakat koji se pojavio na zagrebačkim ulicama i uveo pomutnju. Političar ima crveni nos, klaunovski, a nije se čak ni požalio na montažu, kao što je protekloga tjedna zasmetalo Pankretićevoj jabuci preobraženoj u bocu piva.

"FNC – časno!" slogan je s kojim ovaj "političar" samouvjereno staje pred hrvatsku šahovnicu najavljujući da se njegov postizborni program može pronaći na web stranicama www.cirkus.hr. I doista može. Riječ je o teaser-političkoj kampanji Festivala novog cirkusa koji se u predizborno vrijeme odlučio našaliti s inventivnošću političkoga marketinga, ali i izraziti kritiku na račun sveprisutnog samoreklamerstva hrvatskog političara. Festival počinje tri dana nakon izbora pa je njegov program, objavljen na stranicama, doista - postizborni.

HDZ "prelijepio" FNC

"U Cirkuski informacijski centar, gdje se prodaju festivalske ulaznice, već su svraćali ljudi koji se konkretno raspituju za program te naše stranke", ne mogu se načuditi organizatori festivala iz udruge Mala performerska scena. Ono što, međutim, više iznenađuje jest do da su ljepitelji plakata HDZ-a u FNC-ovu plakatu doživjeli realnu prijetnju  pa su upravo festivalski plakati bivali preljepljivani plakatima te stranke proteklih dana. Tečajevi salse, koncerti u Močvari ili Boogaloou nisu se HDZ-ovim ljepiteljima činili konkurentnima. Nadmudrivanjem i nadljepljivanjem upravo plakata s klaunskim političarem dijelom se bavila i koalicija HSS-HSLS.

Osim što začuđuje da ih je taj plakat potaknuo da osvoje i one u suštini ilegalne gradske prostore za oglašavanje, tradicionalno rezervirane za koncerte i kulturna događanja (čime izričito krše naputak Gradskog poglavarstva Grada Zagreba o načinu promidžbe na otvorenim prostorima), simpatična je i razina tog samoprepoznavanja. Naime, plakat FNC-a, jednako koliko HDZ-ov kvadratić, parodira i SDP-ov logotip; u "časno!" bi se prozvanom mogla pronaći Vesna Škare-Ožbolt i njezino "pravedno", a zastave u pozadini već su tradicionalni dekor svakog plakata pravaša.

Ukoliko i vi ne znate za koga još glasovati, raspitajte se u predizbornom stožeru FNC-a, u Preradovićevoj 34 (Cirkuski informacijski centar).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara