Hillary Clinton u memoarima opisuje muževu prevaru

Hillary Clinton u memoarima opisuje muževu prevaru
DOK JE u Sjedinjenim Državam divljala politička kriza oko odnosa predsjednika Billa Clintona i Monice Lewinsky, prijeteći Clintonu smjenom, prva dama Hillary Rodham Clinton vjerovala je da joj je muž nevin, jer joj je lagao sve do tjedan dana pred svjedočenje pred velikom porotom.

Bivša prva dama, a sada senatorica New Yorka, Hillary Rodham Clinton vrlo živo opisuje bol zbog nevjere u "Living History", njezinim moarima koji pokrivaju osam godina provedenih u Bijeloj kući. Primjerak knjige, koja će se u Sjedinjenim Državama u prodaji naći od ponedjeljka, dobio je Associated Press.

Ona piše da je u prvo vrijeme prihvatila priču svoga muža kako je pomogao pripravnici Monici kada je tražila posao, razgovarao nekoliko puta s njom i da je njihov odnos bio krivo protumačen.

Prisjeća se dva razgovora koja je o toj aferi vodila sa svojim mužem. U prvom, ujutro 21. siječnja 1998. godine, predsjednik je sjeo na rub njezinog kreveta i rekao joj da će priča o Lewinskyi izaći u javnost i da nije istinita.

Ipak nakon šest mjeseci, kada se Clinton pripremao svjedočiti pred Velikom porotom, 15. kolovoza 1998. probudio je svoju ženu, stao kraj kreveta i "rekao mi po prvi put da je situacija mnogo ozbiljnija nego što mi je ranije priznao".

Istraga neovisnog istražitelja Kennetha Starra o aferi Lewinsky i navodnim lažima koje je o njoj pod prisegom dao Clinton držala je svu pozornost Amerikanaca od siječnja 1998.

"Sada je uviđao da će morati svjedočiti da je bilo neprilične intimnosti. Rekao mi je da je ono što se dogodilo između njih bilo kratko i povremeno", piše bišva prva dama.

Bio je posramljen i znao je da je ona bijesna, prisjeća se Hillary Clinton u knjizi.

"Jedva sam mogla disati. Pokušavajući doći do zraka počela sam plakati i vikati na njega, Kako to misliš? Šta to govoriš? Zašto si mi lagao? Bila sam sve bješnja, iz sekunde u sekundu. On je samo stajao i neprekidno govorio, Žao mi je. Žao mi je. Nastojao sam zaštiti tebe i Chelsea".

"Zašto je osjećao da mora obmanuti mene i druge to je njegova vlastita priča, i on je treba ispričati na svoj vlastiti način", piše ona.

Ona tvrdi da su joj dvije najteže odluke u životu bile da ostane u braku s Clintonom i da se natječe za Senat.

Knjiga Hillary Clinton pobudila je i u izvodima ogromno zanimanje u Americi i postala vijest dana u američkim medijima. Izdavač "Simon and Schuster" očekuju da će se knjiga jako dobro prodavati i već za prvo izdanje naručili su milijun primjeraka.

Bivša prva dama dobila je za svoju pogolemu zbirku sjećanja iz Bijele kuće od 562 stranice 2,85 milijuna dolara unaprijed, a može dobiti ukupno 8 milijuna dolara. Izdavačka prava već su prodana u 16 zemalja, a knjiga će stajati 28 dolara.

Hillary Clinton tvrdi da je sve do tog kolovoškog jutra vjerovala da njezinog muža lažno optužuju i da on nikada ne bi ugrozio njhov brak i obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ona je pružila snažnu potporu svojem mužu. Na televiziji NBC u siječnju, samo nekoliko dana nakon što je Starrova istraga o aferi Lewinsky postala javnom, Clintonica je okrivila "široku desničarsku zavjeru" za nastojanje da iskoristi objede kako bi poništila izborne pobjede njezina muža.

U istom je interviewu rekla kako bi bila ozbiljna stvar ako bi se pokazalo da su optužbe na račun njezina muža istinite.

Krajem ljeta čula je priču iz usta vlastitoga muža.

"Bila sam zapanjena, slolmjenog srca i povrijeđena što sam mu ikada vjerovala".

Ona kaže da je njezin suprug imao oči pune suza kada mu je rekla da će morati priznati svoju nevjeru i njihovoj kćerki tinejdžerki Chelsea.

Napokon je odlučila da još uvijek voli svoga muža, mada je "kao žena željela Billu zakrenuti vratom".

Potom ona opisuje mjesece hladnoće između supružnika, a najgore je bilo kada su nakon Clintovog svjedočenja pred velikom porotom otišli na odmor na otok Marthas Vineyard.

"Pas Buddy je došao praviti društvo Billu. On je bio jedini član naše obitelji koji je to još želio".

Dok su bili na otoku, kaže Hillary Clinton, nije osjećala ništa "osim duboke tuge, razočaranja i neriješene srdžbe". Jedva sam mogla razgovarati s Billom, a kada i jesam bile su to tirade. Čitala sam. Šetala plažom. On je spavao u donjem dijelu kuće. Ja sam spavala u gornjem."

Ona tvrdi da je njezina odluka da se natječe za mjesto u Senatu iz New Yorka uspjela zacijeliti njihov odnos. "Bill i ja smo razgovarali o stvarima koje nisu imale veze s budućnošću našega odnosa. S vremenom smo se oboje počeli opuštati."

Hillary Rodham Clinton je prva prva dama koja je izašla na izbore i uspjela ući u Senat 2000.

Ona na kraju zaključuje da je ono što je učinio njezin muž bilo moralno pogrešno ali ne i izdaja javnosti.

Knjiga je prvi širi komentar Hillary Clinton o seriji događaja koji su polarizirali Amerikance i dobrim dijelom obilježili predsjedništvo njezina muža. Sada kao senatoricu mnogi demokrati je potiču da se natječe za Bijelu kuću, a obračun s aferom njezina muža mogao bi biti važan korak na tom putu.

Hillary Clinton je u političkom usponu i mnogi su se pitali zašto kao demokratski kandidat ne izađe na predsjedničke izbore 2004. Smatra se da bi zasjenila svih devet demokratskih kandidata koji su najavili svoju namjeru da se natječu za mjesto predsjednika. Ona je to odbacila, ali ne isključuje da će se natjecati za mjesto predsjednika Sjedinjenih Država 2008. kada joj protivnik neće biti sada prejaki George W. Bush.

Monica Lewinsky, koja je ne tako davno uspjela uzdrmati cijelu državu, sada je voditeljica u emisiji televizije Fox.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara