"Hodaj muški": Prikazana prava stvar

"Hodaj muški": Prikazana prava stvar

STVARNOST je konačno počela utjecati čak i na tako bahatu i samodostatnu tvornicu snova kao što je Hollywood. Tako se i PG-13 – cenzorski rejting odgovoran za kreativno škopljenje toliko talentiranih filmaša i zaglupljivanje publike u 1990-im – više nije mogao održati u svijetu u kojem su bombaši-samoubojice i rezanje glava pred kamerama postali uobičajena pojava na TV-ekranima. Zahvaljujući tome snima se sve više filmova sa strožim R-rejtingom, što znači više slobode ispred i iza kamere.

Među filmašima koji su takvu holivudsku "perestrojku" najbolje iskoristili nalazi se i scenarist i producent Judd Apatow. Korištenje nesputanog rječnika, kao i dotada neuobičajenih prizora je tako bilo dovoljno da se u filmu kao "Zalomilo se" preporodi čak i tako notorni ljigavi žanr kao romantična komedija. Apatow, pak, u filmu "Hodaj muški: Priča o Dewey Coxu" pokazuje da čak i parodija -  film koji je po svojoj prirodi treba biti antiteza kreativnosti – može izgledati svježije i biti zabavniji od filmova koje je parodirao.

Scenarij koji je Apatow napisao zajedno s režiserom Jakeom Kasdanom, sinom uglednog Lawrencea Kasdana, za metu parodiranja ima "Hod po rubu", "Ray", "Komade iz snova", odnosno biografije stvarnih i fiktivnih glazbenika kojima se u Hollywoodu u posljednje vrijeme pokušavaju dobiti "Oscari". Protagonist filma ovog filma je Dewey Cox (1936 – 2007) , glazbenik čija je duga i plodna karijera bila u sjeni tragičnog događaja koji se zbio u djetinjstvu. Godine 1946. je, igrajući se s mačetom, svog glazbeno nadarenog brata Natea presjekao napola. Gonjen grižnjom savjesti i ocem koji mu ne može oprostiti, mladi Dewey koristi prvu priliku da napusti rodni Springberry u Alabami te započne novi život zajedno sa svojom 12-godišnjom djevojkom Edith. San o glazbenoj karijeri postaje stvarnost zahvaljujući pjesmi "Walk Hard", ali slava i novac ga neće spasiti od demona prošlosti, niti od iskušenja kao što su droge i lake žene.

Parodija s mjerom

"Hodaj muški" je uspješna parodija, i to prije svega zato što je napravljena s mjerom. Za razliku od formule koju su ustanovili Jim Abrahams i braća Zucker s "Ima li pilota u avionu?", ovdje se gegovi ne redaju mitraljeskom brzinom nauštrb kvalitete i zdravog razuma, nego su pažljivo odmjereni. Mladi Kasdan se pokazuje kao vješt scenarist, koji zna granicu dobrog ukusa. Lik Coxa se, na kraju krajeva, temelji na stvarnim osobama koje su proživljavale stvarne tragedije. Zato film nastoji, i uglavnom uspijeva, publiku natjerati da suosjeća s Coxom.

Glavni razlog za to je tumač glavne uloge John C. Reilly, karakterni glumac kojemu je ovo jedna od rijetkih prilika da bude prava zvijezda, ali i da pokaže sjajan pjevački talent kojeg se moglo razabrati u "Chicagu". Reilly je u filmu jednako uvjerljiv i jednako efektan kao tinejdžer, naivni mladi glazbenik, bahata nadrogirana zvijezda, ali i starac kojemu su godine donijele iskustvo. Reillyju u svemu tome pomaže izvrsna glumačka ekipa, od kojih treba istaći Tima Meadowsa kao kolegu-glazbenika koji Coxa bez uspjeha pokušava odgovoriti od droge, te Jennu Fischer – lice poznato fanovima američke verzije "U uredu" – kao Coxovu drugu suprugu Darlene.

Važan sastojak formule "Hodaj muški" je i autentičnost glazbene podloge, odnosno pjesme koje zvuče upravo onako kako bi zvučale pjesme iz repertoara ličnosti kao što je Dewey. Nije riječ samo o pokušaju da se bude vjeran stilovima 1950-ih, 1960-ih i 1970-ih, nego neke od pjesama mogu funkcionirati nezavisno od samog filma. "Walk Hard" i "Beautiful Ride" se tako mogu shvatiti kao osobne himne, a "Let's Duet" kao jedna od najljepših ljubavnih pjesama ikada otpjevanih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kombinacija parodije i realizma se vidi i u nizu naizgled nevažnih detalja. Jedan od njih je hrabra Apatowljeva odluka da se cenzorski standardi suvremenog Hollywooda izazovu prikazom stanovitog anatomskog detalja na kojeg asocira prezime glavnog junaka.

Iako završnica filma – u kojoj Coxu počast na svoj način odaju glazbene legende kao što su Jackson Browne. Lyle Lovett i Jewel – unosi previše patetike, "Hodaj muški" gledateljima donosi sat i pol sjajne zabave.

Na žalost, u SAD ga gledatelji nisu baš najbolje shvatili, pa je tako u Hrvatskoj došao tek na DVD-u. Srećom, DVD ima dosta dobrih dodataka – od alternativnih scena (od koje su neke, naravno bolje od onih koje su završile u filmu),  alternativnih glumačkih replika, priloga o snimanju, kao i izjava o Coxu koje iskazuju mnogi ugledni glazbenici (od kojih mnogi prema njemu iskazuju ljubav). Na žalost, ti dodaci, kao ni više nego dobar audio-komentar Apatowa, Kasdana i Reillyja, nisu prevedeni na hrvatski, ali je DVD, isto kao i sam film, ipak prava stvar.

uloge: John C. Reilly, Jenna Fischer, Raymond J. Barry, Kristen Wiig, Tim Meadows, Harold Ramis, Chris Parnell
režija: Jake Kasdan
proizvodnja: Columbia, SAD, 2008.
trajanje: 96 '

OCJENA: 7/10

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara