Hrvatica sa 130.000 pratitelja otkrila koliko domaći influenceri zbilja zarađuju

Hrvatica sa 130.000 pratitelja otkrila koliko domaći influenceri zbilja zarađuju
Screenshot: YouTube

HRVATSKA influencerica Andrea Fabrić odlučila je progovoriti o najčuvanijoj influencerskoj tajni - zaradama. Kako kaže, ako u to ulazite zbog novca, brzo ćete odustati. Cijene se razlikuje od osobe do osobe, tvrdi i dodaje da nije isto kupuje li klijent story, post, oboje ili paket od nekoliko objava.

Prosječan profil s 10.000 pratitelja za post o nekom proizvodu može naplatiti 100 eura, a za post i story oko 150 eura. Ako klijent traži više objava, moguć je i popust, ističe. Cijena se penje ovisno i o angažmanu pratitelja, ako on iznosi 30 posto cijena posta može rasti i na 200 eura.

Influencer s 40.000 do 60.000 pratitelja post može naplatiti od dvije do tri tisuće kuna, ovisno o angažiranosti pratitelja. Oni sa 100.000 pratitelja mogu za post tražiti od 3000 do 6000 kuna. Ona trenutno ima 130 tisuća pratitelja, naglasila je.

Oni sa 150 do 200 tisuća pratitelja mogu tražiti od 6000 do 8000 kuna za post. Dodala je i da se za jednogodišnje ugovore sa sponzorima daje i određeni popust.

Sponzorirana videa na YouTubeu koštaju dvostruko više, no cijena ovisi o tome na koji način se proizvod promovira, rekla je.

Dodala je i da se inače ne obazire na komentare ispod članaka o influencerima, ali postoji jedan koji je iritira.

"Plaćanje poreza. Odmah ću dati odgovor na takve stvari, a to je da većina nas influencera ima svoje firme, ili će tek imati svoje firme ili posluju preko studentskog ugovora ili ugovora o radu. Hvala vam puno o vašoj brizi o mom i našem porezu, ali mi ga svi uredno plaćamo, pa se ne morate brinuti o našim porezima, doprinosima i mirovini, s obzirom na to da se tu jako puno proteže rečenica da nemamo staž", rekla je.

Komentirala je i među Hrvatima popularnu rečenicu da influenceri ne rade ništa.

"Mi imamo tu slobodu da možemo raditi kad hoćemo i koliko hoćemo, doma iz kreveta, ali to ne znači da ne radimo ništa", rekla je i dodala da posao koji oni odrađuju u velikim firmama odrađuje nekoliko ljudi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BiBi Andy/Dee Lady (@andreafabricc) on

"Ono što mi znamo i radimo, negdje će trebati zaposliti pet ljudi. Fotkam sama sebe ili kad me fotka netko drugi namjestim mu sve i kažem da ponovi, znam fotkati, znam editirati fotke, snimam video, editiram videa, pratim analitiku, radim komunikaciju s klijentima...", nabrojala je i dodala da svoju publiku neće prodati za bilo što, odnosno da ne ide za novcem, nego za kvalitetom.

Naglasila je i da nema godišnjeg odmora, jer ako te nema dva tjedna na društvenim mrežama, padaš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara