Hrvatski film dobio posebno priznanje na Berlinaleu, Ogresta kaže: Nagrade su varljive

Hrvatski film dobio posebno priznanje na Berlinaleu, Ogresta kaže: Nagrade su varljive

Foto: Claudia Klein/Press

POSEBNO priznanje žirija na Berlinaleu osvojili su filmovi Aslıja Özgena "All Of A Sudden" i Ogrestin "S one strane".

"Nagrade su varljive. Dobio sam ih puno, bez mnogih i ostao. Služe za ukrašavanje biografije, ali jednu važnost im ne mogu poreći - kad ponajveći festivali nagrade film onda je to jamstvo da će taj film obići svijet, biti široko vidljiv, a to ni jednom redatelju nije nevažno", izjavio je tim povodom Zrinko Ogresta.

Europa Cinemas Label u sklopu Berlinalea pokrenut je 2005. godine kako bi europskim filmovima pomogao da povećaju distribuciju i podignu razinu vlastite prepoznatljivosti kod publike i kod medija. O pobjednicima je ove godine odlučivao međunarodni žiri u sastavu: Greta Akcijonaite (Kino Pasaka, Vilnius, Litva), Mathias Holtz (Folkets Hus och Parker, Švedska), Gosia Kuzdra (Kino Muza, Poznan, Poljska) i Torsten Raab (Puschkino, Halle, Njemačka).

Film "S one strane" svoju je svjetsku premijeru doživio 14. veljače u Berlinu, a 4. ožujka bit će prikazan na 44. izdanju FEST-a, Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu. Hrvatska premijera očekuje se 6. ožujka u splitskom kinu Karaman, u sklopu 'Ženijalnog vikenda', a dva dana kasnije film će u kinu Europa premijerno moći vidjeti i zagrebačka publika.


S one strane napeta je psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi.

Okosnicu filmske ekipe čine direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, ravnateljica filma Maja Vukić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Slavica Šnur, a za zvuk su bili odgovorni Mladen Pervan, Martin Semenčić i Ivan Zelić. Producent filma je Ivan Maloča, a produkciju potpisuje zagrebački Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom. Film S one strane sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara