Hrvatski na svjetskim top-listama

KEITH Fullerton Whitman jedan je od najhvaljenijih američkih izvođača avangardne elektronske glazbe, a njegov kompilacijski album «Swarm & Dither» ušao je u izbor od najboljih 50 albuma 2002. po izboru utjecajnog nezavisnog glazbenog site-a pitchforkmedia.com. Zašto nas to zanima? Zato što je Keithu umjetničko ime Hrvatski.

Da se razumijemo, čovjek s Hrvatskom nema veze, a umjetničko je ime odabrao kad je ugledao plakat na Bostonskom Instititu za Jezike (BLI) na kojem se spominjao hrvatski jezik. Ta ga je riječ podsjetila na njegovog omiljenog hip hop DJ-a/producenta Steinskog, i tako je Whitman postao Hrvatski.

Glazbom se počeo baviti s nepunih 9 godina, kad je eksperimentirao zvukovima koje je proizvodio njegov Commodore 64.


Keith i njegove dvije mačke

Whitman je, blago rečeno, čudan tip. 1998. osnovao je izdavačku kuću koju je nazvao Reckankreuzungsklankewerkzeuge Recordings Limited of Cambridge.


Keithov frižider

Njegovu glazbu opisuju kao odličan spoj avangarde, noisea, techna, drumnbassa i indie-rocka, a u zadnje vrijeme se vratio svojim gitarskim korjenima, pa propušta zvukove akustične gitare kroz laptop i sampler kako bi stvorio konačni proizvod.


Keith i legendarni dub producent Mad Proffessor

Hrvatski je održao na stotine nastupa širom svijeta, a valja istaknuti i njegov nastup u operi u Sydneyu. Više o njemu možete saznati na adresi http://www.reckankomplex.com.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara