Hrvatskoj influencerici uništili godine rada: "Ni slučajno im nemojte plaćati"

Hrvatskoj influencerici uništili godine rada: "Ni slučajno im nemojte plaćati"
Foto: Lidija Lešić

NEPOZNATI hakeri prije tri dana preuzeli su profil manekenke i influencerice Lidije Lešić, na kojem je imala više od 23 tisuće pratitelja.

"Jutro nakon dodjele nagrada shvatila sam da ne mogu koristiti Instagram. Pokušavala sam objaviti fotografiju i u međuvremenu mi je iskočio pop-up prozor da se s tim e-mailom ne mogu povezati na svoj profil. Restartala sam mobitel jer sam mislila da je greška, ali nije bila. Zamolila sam muža da proba naći moj profil, ali nije uspio, kao da me nikad nije bilo. Nakon toga stigli su mailovi da mi je profil hakiran", ispričala je za Index.

Kako je doznala da se isto događa voditeljici Neveni Rendeli Vejzović, javila joj se te su cijeli dan provele u komunikaciji s hakerima. Uvjerena je da je riječ o istim ljudima jer su se objema javljali s istog e-maila, no napominje da su se preko noći prebacili na novu adresu nakon što je ona odbila platiti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uzdignute glave i spremna na borbu zelim vam reci kako ti zlocesti ljudi koji su mi hakirali instagram profil dan nakon sto sam primila divno priznanje Elle-a za najbolju fashion influencericu 2018. moraju i hoce odgovarati za sav kriminal koji rade jer ovome se mora stati na kraj . Sav strah, nemoc i tugu koju osjecam ne zelim niti najgorem neprijatelju . Krađa identiteta, ucjena i iznuda, pshicko maltretiranje, neovlasteno upadanje u moj zivot kroz nesto sto sam polako i strpljivo sa puno ljubavi gradila posljednjih 5 godina, sto sam zivjela i uzivala maknuto je jednim klikom . Da, neki ce reci ima i gorih stvari, pa to je samo instagram... ima da, nek’ smo svi zivi i zdravi ... ali vjerujte da ovo nije “samo instagram” i da mojih preko 23 tisuce pratitelja nisu bili tek pratitelji nego moja obitelj ... to je moj zivot, moj posao i moja ljubav ... hvala vam svima i cuvajte svoje profile !!! ♥️

Objavu dijeli Lidija Lesic (@lidijalesic)


Hakeri su tražili da im uplate otkupninu za svoje profile, odnosno određeni iznos u Bitcoinima. One su odugovlačile, istodobno tražeći pomoć sa svih strana, od Instagramovog odjela za podršku korisnicima do naše policije. Sve uzalud.

"Od Instagrama nije bilo nikakve pomoći, imam osjećaj da hakeri presreću njihove mailove jer nema odgovora. Bila sam i na policiji, napravljen je zapisnik", rekla nam je.

Dodala je da je isprva bila protiv bilo kakve uplate jer ne želi kriminalcima davati novac, no kad su Nevena i ona shvatile da su prepuštene same sebi, dogovorile su se da bi im mogle platiti.

"Potpuno nezaštićene od stane Instagrama s čijom službom za pomoć korisnicima sam nebrojeni broj puta pokušala stupiti u kontakt te na kraju prepuštene na milost i nemilost hakerima, odlučile smo im platiti. Najprije je to učinila Nevena te je nakon toga izgubila svaki kontakt s njima, nisu joj se javljali narednih deset sati. Nakon toga slijedi dopisivanje putem kojeg odbijam platiti, a na čemu oni konstantno inzistiraju ucjenjujući me, te govorim da od mene sigurno neće dobiti ništa budući da Neveni profil nije vraćen te da nemam apsolutno nikakvu garanciju da isto neće učiniti i meni. Nekoliko sati kasnije i nakon izmijenjenih mailova šalju mi screenshot Neveninog profila te mi i sama Nevena javlja kako je profil dobila nazad. Budući da zaista više ništa nisam mogla učiniti te je to bio zadnji korak, odlučila sam i sama platiti i nakon toga naravno izgubila svaki kontakt s hakerima", opisala nam je.

Danas i jučer javilo joj se nekoliko kolegica kojima su profili hakirani ili im je netko pokušao hakirati profil. Neke su platile i više im se hakeri ne javljaju, a do svog profila ne mogu.

"Htjela bih uputiti svima apel da ni slučajno ne plaćaju jer profile neće dobiti nazad. Apeliram i na policiju da je potrebno više se uključiti u ovakav tip kriminala. Policija u susjednoj zemlji uspjela je, kako čitam, pronaći počinitelje iste vrste. Ovo je kriminal, a osjećaj je grozan", istaknula je i dodala da sad ima novi profil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara