"Htio je da Joey siluje Rachel": Knjiga otkriva nepoznatu stranu Prijatelja

"Htio je da Joey siluje Rachel": Knjiga otkriva nepoznatu stranu Prijatelja
Foto: Press

PRIJATELJI su vjerojatno najpopularniji sitcom svih vremena, a iako je zadnja epizoda emitirana prije punih 16 godina, obožavatelji i dalje s pozornošću prate svaku novost vezanu uz priču ili događaje sa snimanja. Zbog toga je knjiga Prijatelji - Ona o seriji Friends, autorice Kelsey Miller, apsolutni sveti gral svih fanova popularne serije.

Knjiga istražuje zašto je serija postala popularna i daje odgovor na još važnije pitanje - zašto je još uvijek popularna (prema podacima američkog CableTV.com, Prijatelji su bili najgledanija serija u SAD-u tijekom karantene za vrijeme pandemije koronavirusa). Autorica na 180 stranica prati nastanak serije, donosi uvid u zbivanja ispred kamera, brojne anegdote iza njih, analizira zašto su Prijatelji povremeno bili i problematični te koje su sve kulturološke trendove pokrenuli i inspirirali.

Tako se primjerice u knjizi može saznati da skandali sa seksualnim uznemiravanjem u Hollywoodu nisu zaobišli ni seriju. Jedna od pomoćnica piscima scenarija Amaani Lyle s optužbama na račun autora serije otišla je i na sud, gdje je naposljetku izgubila.

"Neprestano sam bila izložena piscima i producentima te njihovim izjavama i komentarima koji nisu imali nikakve veze s televizijskom serijom Prijatelji, koji su bili uvredljivi jer su bili rasistički, seksistički i perverzni", tvrdila je Lyle.

"Često bi joj, kada bi se prisjećali osobnih priča o svojim seksualnim životima, rekli da to ne uključi u bilješke. Dakle, činilo se da negdje postoji granica između kreativnog procesa i tzv. razgovora iz svlačionice. Lyle je tvrdila da je jedan od pisaca često fantazirao o epizodi u kojoj bi se Joey prikrao Rachel dok se tušira, a potom je silovao", stoji u knjizi. Lyle je nakon četiri mjeseca dobila otkaz, tvrdili su da ne radi dobro.

"Lyle nije vjerovala da je problem u brzini njezina tipkanja. Mislila je da to ima više veze s činjenicom da je ona crna žena koja radi na seriji za koju je bilo poznato da joj nedostaje raznolikosti – i da se usudila to istaknuti. Tijekom svog rada, svjedočila je Lyle, protestirala je protiv upornog nedostatka raznolikosti u Prijateljima više no jednom. Nagovarala je Chasea i Malinsa da angažiraju crne glumce (ili barem statiste) i predlagala priče koje su uključivale crne likove. Predlaganje i kritiziranje nisu bili u opisu njezina posla asistenta – no nisu niti njihove uvrede. Vjerovala je da je Chase, Malins i Reich jednostavno ne žele u blizini. Lyle je smjesta podnijela žalbu Odjelu za pošteno zapošljavanje i stambena pitanja, navodeći da je dobila otkaz za odmazdu i na temelju spolne i rasne diskriminacije te da je tijekom vremena koje je radila na Prijateljima bila izložena rasnom i seksualnom zlostavljanju", navodi se u knjizi.

I zaista, Prijatelji se u novije vrijeme često susreće s optužbama za rasizam pošto su svi glavni likovi bili bijelci, a čak ih neki optužuju i za homofobiju. 

"Carol i Susan. Neki te likove smatraju dokazom da su Prijatelji bezosjećajni i uvredljivi u načinu na koji se odnose prema gej osobama. Uistinu, cijela priča o Rossu u prvoj sezoni jedna je velika, duga šala o lezbijkama. Povremeno šale uopće niti nema – netko jednostavno upotrijebi termin poput ljubavnica lezbijka i publika se nasmije. U kasnijim sezonama te žene blijede u pozadinu, a potom i potpuno nestaju, umirovljene poput stare šale koja više ne pali", stoji u knjizi. 

"Ali brojnim drugim gledateljima Carol  i Susan dokaz su upravo suprotnoga. One su spasile čast Prijatelja – jedini su stvarni element različitosti u seriji. 'Svidjele su mi se Carol i Susan', rekla mi je novinarka Sarah Beauchamp koja se bavi pop kulturom. 'Iskreno, bile su među najrazumnijim likovima u seriji.' Prije svega, bile su ondje. Prave lezbijke, u udarnom terminu, na televiziji. S obzirom na to da je odrastala kao gej klinka, Beauchamp nisu posebno smetale sve primjedbe usmjerene na njihovu spolnost. Bile su očekivane. U to vrijeme, ako bi se gej lik pojavio na ekranu, spolnost je bila njegova definirajuća karakteristika, ako ne i jedina. Beauchamp je bila uzbuđena što vidi te žene – kako žive svoje živote i odgajaju dijete – a znala je da ih gledaju i deseci milijuna drugih. Dana 18. siječnja 1996. čak su vidjeli kako stupaju u brak", piše autorica i tako naglašava koliko je taj dio serije zapravo bio progresivan za doba u kojem je serija počinjala. Ipak, mnogi im i danas zamjeraju što se Susan i Carole u seriji nikad nisu niti poljubile.

"Producenti su bili zabrinuti da bi poljubac ipak mogao biti previše za njihovu publiku. Umjesto toga, ceremoniju naglašava Phoebe (opsjednuta duhom Rose), koja pogleda mladenke i poviče: 'E sada sam sve vidjela!' Danas je bolno očigledno da su pisci osmislili cijelu priču oko Phoebe samo kako bi mogli upotrijebiti ovu rečenicu. To je maleni trik koji im je omogućio da izbjegnu potencijalno polarizirajući lezbijski poljubac te da umjesto njega ponude šalu o lezbijkama kojom će se dodvoriti publici", piše autorica.

Knjiga se bavi i honorarima glumaca.

Tako saznajemo da je tijekom prve sezone ekipa je dobivala jednake iznose po epizodi (navodno 22.500 dolara). No nakon nekog vremena njihove su plaće počele značajno razlikovati, pri čemu su neke ostale relativno niske, dok su ostale narasle na 40.000 dolara i više.

"Nikada nisu otkrili točne brojke, no Lisa i Matt su kasnije izjavili da su bili najslabije plaćeni. A hit par serije, David i Jennifer, bili su najbolje plaćeni tijekom druge sezone. Međutim, 2017. Cox je također priznala da je imala 'povlaštene uvjete' u svom ugovoru, što je značilo da nitko nije mogao biti plaćen bolje od nje", navodi autorica knjige.

No, 2000. godine ekipa je zajednički odlučila tražiti povećanje plaća po epizodi. Navodno su tražili milijun dolara po epizodi, plus veći postotak u dobiti. Dobili su ponudu od 700.000 dolara pa onda od 750.000 dolara na koju su na kraju i pristali. 

Knjiga otkriva i da je ulogu Chandlera skoro odigrao glumac Craig Bierko kojeg je Perry zapravo i pripremao za audicije. No, oduvijek su znali da je Perry zapravo taj koji je idealan za taj lik.

Knjiga ovih dana dobiva i svoj hrvatski prijevod.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara