I Hrvati protiv utrke bikova u Pamploni

Aktivisti i podupiratelji udruge "Prijatelji životinja" iz Hrvatske sudjelovali su u golišavoj Ljudskoj utrci 2005. u Pamploni prosvjedujući tako protiv tradicionalne godišnje utrke bikova u tom španjolskom gradu.

Time su se, priopćili su danas, pridružili skupini od nekoliko stotina sudionika iz Europe i svijeta koji svojom golišavošću nastoje privući pažnju i na taj način razotkriti i spriječiti nasilje nad bikovima.

Svi oni su 5. srpnja trčali ulicama Pamplone glasno prosvjedujući i pokazujući svoju golotinju "upravo u mjeri koja je dopuštala da se ovogodišnja Ljudska utrka održi", priopćuju "Prijatelji životinja".

Po navodima udruga PETA i Prijatelji životinja, zbog utrke bikova koja se u Pamploni održava svake godine, životinje se podvrgavaju okrutnostima prije, tijekom i nakon utrke. Prije nego ih puste na ulice Pamplone, bikove muče na različite načine kako bi ih uplašili i natjerali u stampedo, a zatim životinje trpe udarce, porezotine i lomljenje kostiju, upozoravaju iz tih udruga.

Također navode kako se i ljudi, koji tijekom utrke pokušavaju ostati ispred bikova, pritom izlažu velikom riziku i ozljedama te dodaju da je lani jedan Španjolac od zadobivenih ozljeda preminuo.

Zbog toga, utrku s bikovima, koja se velikim dijelom održava i zbog turista, borci za prava životinja žele zamijeniti golišavom Ljudskom utrkom i tako spriječiti patnje životinja.

"Prijatelji životinja" ističu da je na ovogodišnjoj Ljudskoj utrci bilo dvostruko više sudionika nego lanjske godine, a iz Hrvatske i okolnih zemalja u Pamploni je bilo 50-ak sudionika koji se sutra vraćaju iz Španjolske.

(Hina) pp/xbdj ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara